Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинската армия провежда военно учение с американски оръжия близо до сепаратистки регион

[post-views]
Искри на фронта в Източна Украйна,  ЕС с предупреждение към Русия

Украинската армия провежда военно учение с американски противотанкови ракети „Джевълин“ близо до сепаратистки регион в Източна Украйна в момент на повишено напрежение с Русия, съобщи днес украинският телевизионен канал „Дом“, цитиран от Ройтерс.

Украйна обвинява Русия, че струпва войски по границата в подготовка за евентуално настъпление. Това засилва опасенията, че тлеещият конфликт в Източна Украйна може да прерасне в открита война между двете съседни държави.

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов каза днес, че 122 000 руски военни се намират на 200 км от границата на Украйна.

Миналата седмица той заяви, че Русия би се нуждаела от поне 500-600 хиляди военни на границата, „за да държи положението под контрол в случай на настъпление“.

Според него Русия може да увеличи числеността на войските много бързо и във всеки момент, но би се нуждаела от над 24 часа, за да придвижи достатъчно сили до границата, така че да предприеме нахлуване.

Напрегнатата ситуация е във фокуса на консултациите между западните съюзници и Русия.

Диалогът с Москва е необходим, независимо дали в нормандския формат, включващ Франция, Германия, Русия и Украйна, или чрез преговори в Съвета Русия-НАТО, каза днес германската външна министърка Аналена Бербок.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани