Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Лекари без граници“ станаха на 50

[post-views]
„Лекари без граници“ станаха на 50

„Лекари без граници“ навърши 50 години. В своята половинвековна история неправителствената организация е предоставила медицинска и хуманитарна помощ на десетки хиляди хора по света, пострадали при земетресения, конфликти и други природни катаклизми.

„Лекари без граници“ се ражда през далечната 1968г по време на кървавата гражданска война в Нигерия, известна като Биафра. Създателите на организация са група френски студенти по медицина, които работят като доброволци за Черния кръст, но които отказват да премълчат за зверствата извършвани срещу деца по време на конфликта.

Бернард Кушер – съосновател на „Лекари без граници“:

„Основата на нашата организация стъпва върху опита ни от Биафра. Започнахме към Червения кръст и трябваше да подпишем декларация, че не може да свидетелстваме за това, което виждаме. Ние обаче решихме, че трябва да го направим.“

Официално „Лекари без граници“ се регистрира, като неправителствена организация на 22 декември 1971г, с 300 доброволци, сред които лекари и журналисти. В средата на 80-те години организацията става международна, а през 1999г получава Нобеловата награда за Мир.

Днес „Лекари без граници“ има проекти в повече  от 80 страни и над 65 хиляди доброволци, които работят в едни от най-опасните места по света. От Афганистан, централен Мадагаскар, Хаити до района на Средиземно море, през който минава един от най-големите мигрантски маршрути от Северна Африка и Близки изток към Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани