Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Владимир Путин за отношенията на Русия със Запада, Китай и Беларус

[post-views]
Русия няма интерес да напада Полша или Латвия, нямаме териториални претенции към тези страни, заяви Путин в интервю за американски тв водещ

Да бъде обкръжена Русия е трудна задача, но около нея се появяват все нови чуждестранни военни бази. Това заяви днес на годишната си пресконференция руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Навсякъде около нас има бази, истина е. На изток, на юг, на север също поставят нови оръжейни системи, по море. На запад още повече (. . .) Но да бъде обкръжена територия като нашата е трудна задача. Макар че модерните средства сигурно дават възможност да се мисли за това“, каза той.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ са обкръжили Русия с военни бази и постоянно засилват истерията край руските граници.

Постоянният натиск на Запада върху Русия може да се обясни само с това, че западните страни я смятат за прекалено голяма дори след разпадането на Съветския съюз. Защото самите европейски страни са се превърнали в малки държави, продължи Путин.

Русия бе нагло измамена през 90-те с обещания НАТО да не се придвижва в източна посока, подчерта руският държавен глава. „Нито един инч на изток, ни казаха през 90-те. И какво? Метнаха ни. Просто нагло ни измамиха – пет вълни разширяване на НАТО. И сега вече в Румъния и Полша се появяват съответни системи“, каза той.

Русия и Китай развиват сътрудничество в сигурността, разработвайки съвместно високотехнологични оръжия. Развива се и двустранното сътрудничество между въоръжените сили, включително чрез съвместни учения и съвместно патрулиране по море и във въздуха, отбеляза Путин по повод руско-китайското „абсолютно всеобхватно партньорство от стратегически характер“.

Единна валута в Русия и Беларус е нещо възможно, но преди това трябва да се синхронизират икономиките на двете страни, посочи руският лидер. „Ето, градим Съюзна държава (между Беларус и Русия). Нивото на интеграция между нас все още е далеч по-ниско от нивото на интеграция в Евросъюза. Да не говоря пък за единна валута, за Бога, това може би е въпрос на бъдещето, ако съответните ни икономически служби се споразумеят някак по въпроса“, каза той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани