Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Коалицията начело със Саудитска Арабия нанесе удари срещу бунтовниците в Йемен

[post-views]
Япония, Италия и Великобритания ще създадат боен самолет от ново поколение

Коалицията начело със Саудитска Арабия заяви днес, че е нанесла удари срещу позиции на бунтовниците хуси в столицата на Йемен Сана, предаде Франс прес.

Вчера саудитците започнаха „мащабна“ военна операция в Йемен след кръвопролитно нападение в кралството, отговорност за което поеха хусите, напомня агенцията.

Военната коалиция, подкрепяща от 2015 г. правителствените сили, воюващи с бунтовниците, близки до Иран, заяви, че е разрушила оръжейни складове на хусите в Сана, съобщи официалната Саудитска агенция по печата (САП).

„Операцията в Сана бе незабавен отговор на опит за прехвърляне на оръжия от лагера Ал Ташрифат в Сана“, се казва в комюнике на коалицията.

Тя обеща да представи днес пред журналисти доказателства, че ливанското проиранско движение Хизбула е замесено в йеменския конфликт – че използва летището в Сана за удари срещу саудитското кралство.

Рияд отдавна обвинява Иран, че доставя оръжия на хусите, а Хизбула – че обучава бунтовниците.

Техеран признава политическата си подкрепа за въстаниците, но отрича да ги снабдява с оръжия.

Гражданската защита на кралството и държавни медии, цитирани от Ройтерс, съобщиха вчера, че двама души – един саудитец и един йеменец, са били убити при минометен обстрел от страна на шиитските бунтовници хуси срещу град Джизан в Саудитска Арабия.

Хусите поеха отговорност за атаката и заявиха в комюнике, че са изстреляли три балистични ракети.

Военен говорител на хусите вчера заплаши в комюнике саудитското кралство с „болезнени операции“, ако Рияд продължи „своята агресия и престъпления“.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани