Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деветима сърби обвинени за избиването на около 100 мюсюлмани по време на войната в Босна

[post-views]
Сръбското министерство на отбраната задейства инициатива Сърбия отново да може да участва в международни военни учения

Босненски прокурор за военни престъпления повдигна обвинения срещу деветима босненски сърби за убийството на около 100 бошняци мюсюлмани, включително седем цели семейства, в началото на войната в периода 1992-95 г. Това се посочва в изявление на прокуратурата, информира „Ройтерс“.

Двадесет и шест години след края на опустошителната война между православни сърби, хървати католици и бошняци мюсюлмани, в която загинаха около 100 000 души, Босна все още търси изчезнали хора и се мъчи да въздаде правосъдие на заподозрените извършители.

В същото време балканската страна преминава през най-тежката си следвоенна политическа криза, със заплахата на лидерите на босненските сърби да се изтеглят от националните институции на Босна, включително съвместните въоръжени сили, което поражда страх от нов конфликт.

Деветимата мъже, бивши членове и командири на военновременната армия на босненските сърби, са обвинени в убийството на босненски цивилни от района около югоизточния босненски град Невесине, включително десетки жени, възрастни хора и малки деца.

Прокуратурата уточни, че седем семейства са сред убитите през лятото на 1992 г. Открити са останките на 49 души, а 47 души все още са в неизвестност.

Държавният съд на Босна ще трябва да потвърди обвинението, за да продължи делото.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани