Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По границата на Газа избухна насилие след срещата на Махмуд Абас с Бени Ганц

[post-views]
Представител на "Хамас" казва, че прекратяването на огъня е необходимо, за да се открият и освободят израелските заложници

Един израелец и трима палестинци бяха ранени днес при стрелба по границата между ивицата Газа и Израел, предадоха световните агенции.

Размяната на огън стана след срещата край Тел Авив между израелския министър на отбраната Бени Ганц и палестинския лидер Махмуд Абас. Според израелската армия след стрелба откъм Газа е бил ранен един цивилен израелец. В отговор израелски танкове са открили огън по постове на Хамас в северен район на Газа. По данни на палестинската страна са били ранени трима палестински селяни.

По-рано днес от канцеларията на Ганц съобщиха, че той се е срещнал снощи с Абас в частната си резиденция в предградие на Тел Авив. Двамата са договорили „мерки за изграждане на доверие“, включително трансфер на постъпления от данъци за палестинската власт, издаването на хиляди разрешителни за палестински търговци и важни персони, както и признаване на заселнически статут на хиляди палестинци на Западния бряг и по ивицата Газа.

Говорител на Хамас, групировката, която контролира Газа от 2007 г., каза, че чрез срещата си с израелския министър Абас е задълбочил политическото разделение между палестинците и е насърчил приспособяването към „окупаторите“, тоест Израел.

Засега няма твърдения за това кой е отговорен за стрелбата откъм Газа. По границата цари относително спокойствие, откакто през май приключиха 11-дневните военни сражения между Израел и Хамас.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани