Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ковид добавката от 60 лв. за пенсионерите ще се изплаща до юни, обяви социалният министър Георги Гьоков

[post-views]
Започва изплащането на еднократната помощ за отопление

Ковид добавката от 60 лв. за пенсионерите ще продължи да се изплаща до юни 2022 г., като от мярката ще се възползват 2 058 100 пенсионери. Това обяви социалният министър Георги Гьоков на брифинг след последното за годината правителствено заседание. За изплащането на добавката ще бъдат отпуснати 750 милиона лева. Министерският съвет гласува днес мерки за справяне с енергийната криза, ковид пандемията, както и помощ за пенсионерите.

От бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ ще бъдат отпуснати 100 милиона лева за еднократната добавка от 75 лева, която ще е за пенсионери със завършен цикъл на ваксинация срещу коронавируса. Добавката ще се изплаща с пенсиите през февруари, уточни Гьоков.

Той подчерта, че за да получат тази добавка, възрастните хора не е необходимо да подават допълнително заявление или да предоставят сертификат за ваксинация. Гьоков посочи, че информацията ще бъде засечена от Националния осигурителен институт /НОИ/ с Националната здравно-информационна система. Добавката ще се отпуска за завършен ваксинационен цикъл до 31 декември 2021 г. От нея ще могат да се възползват и хората, които имат пълен курс ваксина или поставена бустерна доза в периода 1 януари – 30 юни догодина. По думите на Гьоков целта с мярката е да се повиши ваксинацията сред възрастните хора.

Социалният министър обяви също, че мярката 60/40 ще продължи до юни, като тя ще действа в сегашния дизайн до февруари. Промени по нея ще се правят след съгласуване с Европейската комисия, посочи още той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани