Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вертолет пренесе 12-тонен БТР над океана

[post-views]
Вертолет пренесе 12-тонен БТР над океана

Димитър СТАВРЕВ

Полетът беше част от изпитания на „работния кон” на Корпуса на морската пехота на САЩ

От 19 до 21 ноември Първата ескадрила за оперативни тестове и оценка на морската пехота (VMX-1) извърши транспортиране на войски и оборудване от кораб до бряг. Изпитанията бяха осъществени над Атлантическия океан с помощта на вертолет CH-53K King King Stallion.

На 20 ноември вертолет на Корпуса на морската пехота (КМП) на САЩ транспортира 12-тонна бронирана машина от борда на десантния щурмови кораб USS Iwo Jima (LHD 7), тип Wasp, до брега като част от изпитанията на новия „работен кон“ на КМП. CH-53K King Stallion е превозил БТР LAV-25 на разстояние около 407,4 км в двете посоки. Морските пехотинци от 24-ти боен логистичен батальон (CLB-24) и 2-ри батальон на 2-ри полк на КМП от Кемп Леджун (Северна Каролина) подпомагаха VMX-1, както и моряците от USS Iwo Jima (LHD 7). КМП провежда първоначални оперативни тестове и оценки на CH-53K преди въвеждане в редовна експлоатация.

Преместването на тежко оборудване и войски е от ключово значение за бъдещите концепции за бойни операции, като например експедиционни усъвършенствани базови операции, към които морските пехотинци се насочват, за да могат да помагат на ВМС в бъдещи битки. Повдигателната способност на CH-53K от 12 т е 3 пъти по-голяма от тази на сегашният вариант CH-53E според доклад на Отдела за тестване и оценка на Пентагона.

През септември морските пехотинци използваха 2 CH-53K за евакуацията на вертолет MH-60S Knighthawk на ВМС от Белите планини в Калифорния. Това бе първата официална мисия на новия хеликоптер, въпреки че все още преминава през тестове и оценки. Knighthawk бе направил твърдо кацане през юли на височина 3658 м на тежък терен в планинската верига в търсене на изгубен турист. Всички членове на екипажа бяха спасени. Усилията на други вертолети на Националната гвардия, ВМС и КМП за извличане на вертолета бяха неуспешни. Екип от 25 морски пехотинци изпълни мисията и извади 15,2-тонния вертолет, който бе заклещен в тясно дере.

Френското МО получи хилядната ракета ММР

На 16 ноември MBDA извърши доставката на нова партида ракети MMP (Missile Moyenne Portée – ракета със среден обсег) на френската служба за боеприпасите, която включваше 1000-ата произведена ракета MMP. Според договора на Франция ще бъдат доставени 1950 ракети до 2025 г.

photo shoot of MMP in operation

MMP е противотанкова ракета от последно поколение, която е участвала успешно в битки няколко пъти. С повече от 100 изпитания и тренировъчни стрелби MMP е в състояние да се справи с всички заплахи на бойното поле във всички условия – студени или горещи; градски, морски и планински зони. С нея може да се стреля и от затворени пространства, което е основна способност за бойни действия в градски условия.

MMP firing demo for international delegations. Canjuers military camp, France. October 12th 2018.

MMP предлага както способност „стреляй и забрави“, позволявайки на оператора да се премести на друга позиция веднага след изстрелване на ракетата, така и способност „човек в цикъла“ за случаи, изискващи минимален риск от странични щети. Използвайки двулентова неохладена инфрачервна глава за самонасочване, MMP може да улови както топли, така и студени цели и след това да ги проследява напълно автономно.

Тежки евакуационни машини за Нова Зеландия

Три тежки евакуационни машини HX 8×8 Heavy Recovery Vehicle бяха официално предадени от Rheinmetall на Силите за отбрана на Нова Зеландия (NZDF) във военния лагер „Трентам” край Уелингтън на 2 ноември. Машините имат подобрени способности за евакуация и мобилност, специално разработени, за да отговорят на оперативните нужди на NZDF.

HX 8×8 се присъединяват към експлоатационния флот от средни и тежки оперативни машини на NZDF (MHOV), който се използва широко за обучение, операции и помощ при бедствия както в Нова Зеландия, така и зад граница. Новодоставените машини са първите в света, които имат интегрирана сменяема бронирана кабина, която позволява лесното им преконфигуриране, за да отговарят на оперативните нужди. С ширина само 2,55 м HX 8×8 Heavy Recovery Vehicle има по-голяма достъпност за операции в труден терен, като може да пресича ровове с ширина 1,4 м; да преодолява вода с дълбочина 1,5 м, както и надлъжни наклони до 60 градуса и странични наклони до 30 градуса. HX 8×8 Heavy Recovery Vehicle е в състояние да работи от -32 °C, до +49 °C.

Беларус получи нова партида руски бронетранспортьори

Нова партида руски бронетранспортьори БТР-82А пристигнаха в Беларус на 9 декември. Те постъпиха на въоръжение в механизирана бригада в района на Гродно. Първата партида руски бронетранспортьори БТР-82А пристигна в Беларус в края на септември 2021 г. БТР-82А е резултат от дълбока модернизация на БТР-80 и БТР-80А. Вместо купол с картечница новият вариант е оборудван с боен модул с 30-мм автоматично оръдие 2А72, сдвоен със 7,62-мм картечница ПКТМ. Освен това бронетранспортьорът е оборудван с електрически приводи за вертикално и хоризонтално насочване, както и цифров стабилизатор в 2 плоскости. БТР-82А е оборудван и с по-мощен двигател и противоосколъчна броня. Машината има повишени оцеляемост, маневреност, надеждност и по-дълъг експлоатационен живот. Подобрени са условия за екипажа с монтирането на климатик.

Най-ново

Единична публикация

Избрани