Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джо Байдън номинира закален в битки офицер за началник на Централното командване

[post-views]
Талибаните трябва да решат дали искат  да бъдат признати от международната общност, заяви Байдън

Висш армейски генерал с три звезди и богат опит от Ирак и Афганистан беше номиниран за позицията топ командир на американските сили в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Джо Байдън номинира армейския генерал-лейтенант Ерик Кърила за началник на американското Централно командване, което отговаря за Близкия изток, след като той бъде повишен в чин генерал, съобщиха няколко американски служители.

Според уведомление от Комисията по въоръжените сили в Сената Кърила е номиниран само за повишение в чин генерал и в съобщението не се посочва каква ще бъде позицията му, ако повишението бъде одобрено. Въпреки това от няколко месеца се очакваше, че той ще бъде номиниран за поста в американското Централно командване.

Ако повишението бъде одобрено от Сената, Кърила ще замени генерала от морската пехота Франк Макензи, който беше начело на командването през последните три години и вероятно ще се пенсионира.

Курила ще поеме командването на фона на продължаващите опити на Пентагона да премести фокуса си към Индо-тихоокеанския регион, за да се противопостави на възхода на Китай и да укрепи защитата си срещу Русия в Европа, където Москва струпва войски близо до границата с Украйна и подклажда страхове от нахлуване.

Кърила е служил като началник-щаб в Централното командване под командването на ген. Макензи и неговия предшественик ген. Джоузеф Вотъл. Той е командвал батальон в Ирак през 2004 г., където е участвал във военните действия и е бил ранен. Командвал е и специални сили, провеждащи операции в Ирак и Афганистан.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани