Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Адмирал Тони Радакин предупреди, че руски подводници застрашават подводните кабели

[post-views]
Тревога в НАТО. Руската ядрена подводница с опасна активност

Командващият британските въоръжени сили адмирал Тони Радакин предупреди, че активността на руските подводници застрашава подводните кабели, които са изключително важни за световната комуникационна система.

Адмирал Радакин заяви, че подводните кабели, които пренасят интернетни данни, са „истинската световна информационна система“ и че всеки опит те да бъдат повредени може да се смята за „акт на война“.

В първото си интервю откакто стана главнокомандващ, публикувано днес във вестник „Таймс“, бившият командващ британския флот посочва, че се наблюдава „феноменално увеличаване на броя на руските подводници и тяхната подводна дейност“ за последните 20 години.

Според него това означава, че Москва може да изложи на риск и потенциално да използва тази световна информационна система.

Изявлението на адмирала последва изнесени данни, че при сблъсъка през декември 2020 година между британския военен кораб Northumberland и руска подводница руснаците са се опитвали да съставят карта на подводните кабели.

В интервюто адмирал Радакин посочва още, че е необходимо Обединеното кралство да разработи хиперзвукови ракети, за да бъде в крак с конкуренцията във военно отношение.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани