Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сърбия ще похарчи 1 млрд. евро за модернизация на армията си през 2022 г.

[post-views]
Сърбия ще похарчи 1 млрд. евро за модернизация на армията си през 2022 г.

Според информация, публикувана в края на декември 2021 г. от сръбското Министерство на отбраната, Сърбия ще похарчи един милиард евро през 2022 г. за повишаване на отбранителните способности на своите въоръжени сили.

През 2022 г. сръбската армия ще получи повече военна техника и бойни машини, включително 18 бронирани машини Lazar 8×8, 20 леки бронирани машини Milosh 4×4 и 10 6×6 MRAP M20.

Сръбските въоръжени сили ще получат също 3 руски хеликоптера Ми-17, две батареи ЗРАК „Панцир-С1“, 18 комплекта ракети Mistral, които ще бъдат монтирани на системи PASARS, 5 машини Little Miloš, 66 бронирани машини Hummer и 10 бойни бронирани машини.

През следващите години ще бъдат поръчани и разположени 22 нови радара, за да се разшири капацитета на сръбските ВВС да наблюдават цялата национална територия.

За сръбските ВВС ще бъдат доставени и 4 ударни хеликоптера Ми-35 от Русия, 2 военно-транспортни самолета CASA C-295 от Испания и 10 хеликоптера EC-145 от Airbus.

Сръбският вицепремиер и министър на отбраната Небойша Стефанович обяви, че 142 милиона евро ще бъдат инвестирани в сръбски заводи.

Бюджетът за 2022 г., отпуснат на сръбските въоръжени сили, е над милиард евро, така че това не е просто увеличение на бюджета, а стратегическа инвестиция, предназначена за изграждане на отбранителните способности на Сърбия, подпомагане на местната отбранителна индустрия и въоръжените сили, но също и за снабдяване с чуждестранни оръжия, за снабдяване на сръбските въоръжени сили с най-новите технологии на военна техника.

По отношение на изтребителя и дали ще могат да избират между руски и френски самолети, Стефанович казва, че така или иначе става дума за огромна сума пари и че въпросът ще се разглежда стратегически.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани