Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шефът на датското разузнаване задържан за теч на класифицирана информация

[post-views]
Шефът на датското разузнаване задържан за теч на класифицирана информация

Ръководителят на звеното за външно разузнаване на Дания Ларс Финдсен е задържан под стража заради изтичане на строго класифицирана информация. Това съобщи в понеделник местната обществена телевизия DR, цитирана от Ройтерс.

Четирима настоящи и бивши служители на двете разузнавателни служби на Дания бяха задържани през декември за теча. Финдсен е единственият, който остава в ареста, докато трае разследването.

Новината стана известна по време на съдебно заседание в понеделник, когато беше отменена забраната за публикуване на информация по делото.

„Искам обвиненията да бъдат смъкнати и пледирам, че не съм виновен. Всичко това е направо ненормално“, каза Финдсен пред репортери на изслушването.

Делото, за което властите в Дания са оповестили много малко информация, се води при закрити врата, което означава, че точните обвинения и естеството на изтеклата информация не са известни публично.

Според телевизия DR, която се позовава на неназовани източници, процесът е за изтичане на класифицирана информация към датски медии.

През 2020 г. медията съобщи, че Датската разузнавателна служба за отбрана е споделила необработени данни с Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, което означава, че АНС може да е имала достъп до лични данни и частни комуникации на датски граждани.

Миналата година няколко други местни медии публикуваха доклади за дейността на датското разузнаване въз основа на поверителна информация.

Не е ясно колко дълго ще продължи настоящото задържане на Ларс Финдсен. Прокуратурата в Дания отказа да коментира случая.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани