Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Със свалени знамена ЕС почете паметта на Давид Сасоли

[post-views]
Със свалени знамена ЕС почете паметта на Давид Сасоли

Със свалени знамена институциите на ЕС почетоха паметта на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, който почина тази нощ. Европа загуби изключителна личност и вдъхновение за ЕС, се казва в позицията на министър-председателя Кирил Петков, качена на фейсбук страницата на Министерския съвет. Съболезнователен адрес изпрати и държавният глава Румен Радев. Президентът определи Давид Сасоли като защитник на европейските ценности и отбелязва, че кончината му е тъжен момент за Европейския съюз.

Знамената бяха свалени наполовина пред сградите на ЕП в Брюксел и Страсбург, пред централата на Европейската комисия и пред основните сгради на Европейския съвет и на Съвета на ЕС. „Това е тъжен ден за Европа“, заяви по повод кончината на Давид Сасоли председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК: „Съюзът ни за губи убеден европеец, откровен демократ и добър човек. Давид Сасоли беше човек с дълбока вяра и твърди убеждения, но ще го запомним с неговите усмивка и доброта“.

65 годишният Давид Сасоли почина тази нощ в болница в италианския град Авиано, след „сериозни усложнения“ свързани с имунната му система“, става ясно от официалното съобщение за смъртта му. В рамките на няколко месеца това е втората хоспитализация на Сасоли, след като през септември беше приет в болница в Страсбург заради пневмония.

Именно заради нестабилното си здравословно състояние италианският политик още миналия месец обяви, че не планира да се кандидатира за втори мандат като председател на ЕП, което позволи да започне процедурата по избиране на негов заместник. Преди да влезе в европейската политика Давид Сасоли е известен журналист и водещ в Италия. През 2019г той беше избран за председател на ЕП, като член на лявоцентристкия Прогресивен алианс на социалистите и демократите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани