Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Словашкото правителство одобри договор със САЩ в сферата на отбраната

[post-views]
Словакия гони трима руски дипломати

Словашкото правителство одобри договор със САЩ в сферата на отбраната, създавайки рамка за потенциално използване на военновъздушни бази в Словакия от партньора им в НАТО, но без ангажименти за каквото и да било конкретно разполагане на войски, предаде Ройтерс, като се позова на министри.

Според словашкото правителство 23 други страни от алианса, включително всички на източния фланг на алианса, вече имат сключени подобни споразумения.

За да влезе договорът в сила, той трябва да бъде ратифициран от парламента и съответният закон да бъде подписан от президента.

„Това е важен знак, че правителството действа отговорно във външната, отбранителната политика и тази в областта на сигурността“, каза на пресконференция словашкият министър на външните работи Иван Корчок по повод одобряването на договора.

Според клаузите на споразумението САЩ ще могат да използват обектите на две словашки летища – в Слиач и Малачки. Всички конкретни планове ще бъдат обект на допълнителни споразумения. Словакия ще получи право да се възползва от американски фондове на стойност 100 милиона долара.

Всякакво бъдещо присъствие на американски войски в Словакия ще трябва да получи предварителното одобрение на парламента и правителството, обърна внимание външният министър.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани