Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия не вижда смисъл от продължаване на преговорите със САЩ, засега

[post-views]

Руският министър на външните работи Сергей Лавров нарече „нервен срив“ приетия от Конгреса на Съединените щати законопроект за нови санкции срещу Русия.

Заместникът му Сергей Рябков заяви, че засега Москва не вижда смисъл от продължаването на преговорите с Вашингтон. А рублата рязко поевтиня спрямо долара и еврото.

Сергей Лавров заяви, че до седмица очаква от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг писмен отговор на руските предложения за гаранции в сферата на сигурността. Лавров каза това в ефира за предаването „Голямата игра“ по Първи канал на руската телевизия и добави, че от отговора ще зависят по-нататъшните действия на Русия.

„Както каза президентът, последователно ни заблуждаваха и лъгаха от началото на 90-те години, а сега ни казват: Искате да направите нещо в свой интерес? А какво ще ни дадете в замяна? Вече всичко ви дадохме. От 90-те години не реагираме на много други неща, които ни бяха обещани, включително на хартия. Имам предвид неразполагането на постоянна основа на значителни военни части в новите страни-членки на НАТО.“

Същевременно руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви в интервю за телевизия RTVI, че Русия не възнамерява да обсъжда никакви други въпроси, докато се запазва перспективата за по-нататъшно разширяване на НАТО на изток.

„Американците искат да започнат диалог с нас по някакви фрагменти в сферата на сигурността и така, грубо казано, да изпуснат парата от руската позиция, да намалят налягането, да премахнат напрежението. И в същото време, прикривайки се зад диалога по фрагментите, да продължават процеса на геополитическо и военно усвояване на нови територии, приближавайки се все по-близо до Москва. Няма накъде за отстъпваме. За нас е Москва.“

След интервюто на Рябков рублата рязко поевтиня спрямо долара и еврото, а акциите на водещи руски компании като „Лукойл“, „Газпром“, „Норникел“ и „Сбербанк“ отбелязаха спад на Московската борса.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани