Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Израел повдигна обвинения срещу петима израелски граждани за предполагаем контакт с ирански агент

[post-views]
Израел почита паметта на жертвите, които е дал във войните, с вой на сирени в цялата страна

Ирански агент, представял се за евреин, живеещ в Иран, е убедил чрез контакт през социалните медии петима израелски граждани да събират информация, включително снимки на дипломатическа мисия на САЩ, съобщи вчера израелската служба за вътрешна сигурност „Шин бет“, цитирана от Ройтерс.

Четирите жени и един мъж, срещу които след разследване са повдигнати обвинения, са описани в съобщения в израелските медии като евреи, имигрирали от заклетия враг на Израел Иран или техни потомци.

Според „Шин бет“ през последния месец срещу тях са повдигнати обвинения в „сериозни престъпления“ в съд в Ерусалим във връзка с техните контакти с мъжа през „Фейсбук“ и приложението „Уатсап“.

„Това е сериозен случай, при който беше изобличено намерение за установяване на шпионска мрежа на Иран в Израел“, се казва в изявлението на „Шин бет“, в което не се споменават обвиненията срещу групата. Според изявлението сред материалите, предоставени на иранеца, са били снимки на дипломатическата мисия на САЩ в Тел Авив, избирателен пункт, офис на министерството на вътрешните работи и мол.

„Шин бет“ не уточни дали на снимките на дипломатическата мисия на САЩ в Тел Авив се вижда вътрешността на сградата. Според агенцията на някои от заподозрените е било казано да се опитат да развият лични връзки с израелски политици и да предоставят информация за мерките за сигурност на няколко обекта.

„Въпреки че жените са подозирали, че мъжът е ирански разузнавач, някои от тях са поддържали контакт с него и са се съгласили да изпълняват поставени от него мисии“, каза „Шин бет“. Според агенцията една от жените е поддържала връзка с разузнавача през социалните медии в продължение на четири години и е получила 5000 долара в замяна на информация, включително снимки на военните идентификационни документи на сина й и видеа на военни церемонии, на които той е присъствал. Тя е била инструктирана от агента да създаде клуб за имигрирали от Иран евреи и да му предостави информация и снимки на членовете му. Някои от жените също така са били насърчени да се опитат да убедят синовете си да отбият военната си служба в армейското разузнаване.

„Интернет е широко използван от иранските разузнавачи и напоследък има увеличаване на броя на подобни опити за вербуване на израелски граждани“, добави „Шин бет“. Според агенцията съдебна заповед забранява разгласяването на имената на заподозрените.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани