Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Повече от 1,7 милиона секретни документа на полската армия се появиха в интернет

[post-views]
Полша иска спешно да купи американски дронове заради нарастващите страхове от Русия, съобщи представител на министерството на отбраната

Повече от 1,7 милиона секретни документа, касаещи всички аспекти от дейността на полските въоръжени сили, се появиха в свободен достъп в интернет. Това съобщи днес полският сайт Onet.pl, цитиран от Франс прес и ТАСС.

В интернет е изтекла информация за въоръжението, боеприпасите, наличието на резервни части, обмундированието на сухопътните части, военновъздушните сили и флота. Част от данните касаят военната техника, която Полша е купила от САЩ, Германия и Израел.

„Тези материали струват огромна сума пари. Това са стратегически данни, до които иска да се добере руското разузнаване. Те дават база за точни изчисления какво е материалното състояние на военните подразделения, с какви резерви разполагаме, какви подразделения смятаме за приоритетни, и като цяло за отбранителните способности на страната ни“, коментира пред сайта Onet.pl бившият началник на военното контраразузнаване генерал Пьотър Пител.

Полското министерство на отбраната обяви, че е започнало разследване за възможно изтичане на бази данни за армейско оборудване след съобщението на сайта Onet.pl.

Случаят се анализира подробно от службите. В момента се изяснява дали теч и ако да, дали източникът е от полските въоръжени сили, заяви министерството на отбраната. То отбеляза, че разглежда като възможни „няколко сценария“.

Предполага се, че изтичането е станало в град Бидгошч, където се намира командването на логистичното планиране на инспекцията за материално осигуряване на въоръжените сили в резултат на грешка на някой от служителите му.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани