Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Оръжия в пустинята

Десетки военни и граждански самолети и хеликоптери, дронове и ракетни системи бяха представени по време на авиационното изложение на летище „Ал Мактум” в Дубай, Обединени арабски емирства (ОАЕ) през ноември 2021 г. Оръжейният арсенал в пустинята привлече хиляди посетители въпреки 35-градусовия пек.

В единия край на откритата изложбена зона бяха разположени руските авиационни изделия – хеликоптери Ка-226Т и тежковъоръжените Ка-52 и Mi-28NE, дронът ORION-E, а в другия – американските V-22 Osprey, C-130 Hercules и Ф-16. В средата най-обширно място заемаха самолетите и хеликоптерите, собственост на домакините, сред които произведеният в САЩ C-17 Globemaster, а също витлови самолети, въоръжени с повече ракети и бомби, отколкото стандартен изтребител.

В огромното хале на летището домакините също доминираха като изложбена площ и амбиция за представяне. Още от входа бяха експонирали свой луноход, а наблизо даваха информация за програмата си за изследване на Марс.

В самата среда на залата пък се ширеше с експонатите си основният конгломерат от отбранителната индустрия на ОАЕ – ЕDGE. Компанията се представяше с богата гама ракети, бомби и дронове. Емирствата имат планове през следващите няколко години поне половината от въоръжението им да е собствено производство. Наоколо с макети на самолети, хеликоптери и дронове се представяха производители от Русия и САЩ, от Индия и Израел. На щандовете можеше да се видят също транспондери, радарни системи, криптиращи устройства, пилотска екипировка. Изложението показа, че в оръжейния пазар конкуренцията е ожесточена и изисква все по-голяма мощ от участниците. И амбиция, така, както се казва, и една от експонираните ракети на домакините от ОАЕ – Ambition-1, способна да изведе 100-килограмов товар на ниска околоземна орбита от 160 км.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани