Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и Беларус възнамеряват да проведат съвместни военни учения през февруари

[post-views]
Внезапна проверка на бойната готовност на руската армия

Русия и Беларус ще проведат съвместни военни учения през февруари на фона на увеличаващото се напрежение около Украйна между Изтока и Запада, предаде Ройтерс, позовавайки се на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Западът и Украйна се опасяват от агресивната реторика на Русия и струпването на войски близо до границата на Украйна. Москва отрича да планира нахлуване в Украйна и използва противопоставянето, за да се опитва да спечели нови гаранции за сигурност от Запада, включително спиране на разширяването на НАТО и официално вето върху приемането на Украйна в алианса.

„Планирали сме да започнем ученията през февруари. Определете точна дата и я оповестете, за да не ни обвинят, че внезапно струпваме тук някакви войски, като че ли се подготвяме за война“, каза Лукашенко на своя министър на отбраната.

Беларуският лидер, който е парий сред западните държави, откакто потуши протести през 2020 г. и заради мигрантската криза с ЕС, каза, че ученията ще се проведат по беларуските западни граници с Полша и Литва и южните граници с Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани