Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ отпускат още $200 млн. военна помощ за Украйна

[post-views]
САЩ отпускат още $200 млн. военна помощ за Украйна

Великобритания достави отбранителни оръжия на Киев

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Русия да избере пътя на дипломацията в решаването на споровете си със Запада, докато разполагането на руски войски около Украйна продължи. Блинкън говори пред журналисти в американското посолство в Киев, където той бе на посещение през тази седмица и се срещна с президента Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба. Русия има планове още да увеличи силите по своите южни граници, в Беларус и в Крим „в много кратък срок“, каза Блинкън, цитиран от Си Ен Ен. Той предупреди Москва, че тя има два пътя в тази ситуация – дипломация и диалог или подновяване на агресията срещу Украйна.

В същото време украинското министерство на отбраната съобщи, че Русия вече е завършила съсредоточаването на военни сили в региона и оцени тяхната численост на 127 000 души. Министерството каза още, че Русия поддържа 35 000 руски етнически бунтовници в Източна Украйна и още 3000 руски военни там.

Американското правителство е одобрило в края на декември $200 млн. допълнителна военна помощ за Украйна, съобщи високопоставен представител на Държавния департамент, цитиран от „Ройтерс“. Служителят пожела да остане анонимен и не разкри подробности за това, от какво се състои помощта.

Междувременно продължават интензивните дипломатически усилия за намаляване на напрежението около Украйна. През седмицата новият германски министър на външните работи Аналена Бербок посети последователно Киев и Москва, но от срещите й няма конкретен резултат.

Канада е изпратила спецчасти в Украйна, съобщи телевизия „Глоубъл нюз“, цитирана от ТАСС. Според източници на канадската медия целта е да бъде разубедена Русия да не извършва агресия, както и да бъдат евакуирани канадските дипломати при необходимост.

Американската телевизия Си Ен Ен от своя страна съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал миналата седмица в Украйна с президента Зеленски и с представители на разузнаването.

Друг съюзник от НАТО – Великобритания, ще снабди Украйна с леко противотанково оръжие, за да й помогне да се защити при евентуална руска инвазия, предаде „Ройтерс“. Първите такива отбранителни системи вече са доставени, каза британският министър на отбраната Бен Уолъс пред парламента. Той подчерта, че „това не са стратегически оръжия и не представляват заплаха за Русия. Те са предназначени за самозащита“.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг пък разговаря с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин. Двамата обсъдиха ситуацията по границата с Украйна и напрежението между Москва и останалите натовски държави. Столтенберг заяви, че е поканил Русия да участва в няколко съвместни срещи с НАТО през следващите месеци. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани