Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще летим от София до Скопие – скоро

[post-views]
Веят ли нови ветрове между София и Скопие?
Премиерите Петков и Ковачевски дадоха пресконференция за журналистите в Скопие

С два конкретни резултата завърши дългоочакваното първо посещение на българския министър-председател Кирил Петков в Скопие. Той се е договорил със своя северномакедонски колега Димитър Ковачевски, че до 60 дни ще заработи директна самолетна линия София–Скопие. Засега не е ясен превозвачът, който ще я осъществява, но той вероятно ще получава държавна субсидия под някаква форма, защото се очаква полетите да не бъдат печеливши.

Освен това Димитър Ковачевски е обещал, че Република Северна Македония ще изпрати нота до всички държави – членки на ООН, че краткото име „Северна Македония“ се отнася само до държавата със столица Скопие, а не до географски район, в който попада и част от България. Така страната ще заяви, че няма териториални претенции към България. Това обаче не  е нещо ново – припомняме, че същото е декларирано още с прословутия Договор за добросъседство и приятелство между двете държави от 2017 г. В неговия член 11, ал. 3 пише, че „двете договарящи се страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга“.

При посещението на премиера Петков в Скопие стана ясно, че България и Северна Македония ще сформират нови двустранни работни групи в общо пет области – инфраструктура, икономика, търговия и иновации, евроинтеграция, както и образование и култура. Те ще работят успоредно с вече съществуващата група, разискваща исторически въпроси. Премиерът Ковачевски приветства създаването на тематичните работни групи, лансирани от Петков, и настоя за по-бързо пускане на граничния пункт „Клепало“.

Обявено бе също така, че на 25 януари правителствата на двете страни ще заседават в София, а всяка седмица ще има среща на поне една от работните групи.

Кирил Петков даде 60 дни на македонското правителство да изпрати посланик в София. Република Северна Македония няма посланик в България от две години. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани