Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лондон скастри китайските ВВС заради Тайван

[post-views]
Китай провежда военни учения около Тайван, докато на острова се намира американска делегация

Нахлуването на китайските военновъздушни сили в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван не води до мир и стабилност в региона. Това заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от „Ройтерс“.

Китайските военни полети, които се осъществиха близо до Тайван през последните дни не са благоприятни за мира и стабилността в региона, подчерта министър-председателят пред парламента.

Това, от което се нуждаем, е мирен договор и конструктивен диалог между хората от двете страни на Тайванския проток, посочи още той.

Припомняме, Тайван, спрямо който Китай има претенции, че е негова територия, се оплаква повече от година от многократни мисии на китайските военновъздушни сили във въздушното си пространство.

В неделя той съобщи за най-голямото нахлуване на китайските ВВС в зоната му за противовъздушна отбрана от октомври насам.

Китай засили натиска върху Тайван да приеме неговите претенции за суверенитет.

Тайван се очерта като ключов фактор в обтегнатите отношения между Китай и САЩ, най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия на острова въпреки липсата на официални дипломатически отношения.

Тайван настоява, че е независима държава и се зарича да защитава своята свобода и демокрация. Китай редовно определя острова като най-чувствителния въпрос в своите отношения със САЩ.

Въпреки че САЩ признават само единен Китай, те са задължени по закон да предоставят на Тайван средства за защита и отдавна следват политика на „стратегическа неопределеност“ относно това дали ще се намесят военно, за да защитят Тайван в случай на китайско нападение.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани