Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ одобриха доставката на три радара за ПВО и 12 самолета C-130 на Египет

[post-views]
Блинкън заяви, че спешно е необходима допълнителна помощ за Украйна

Прогнозната стойност на сделката е 2,2 милиарда долара
Американската администрация реши да продаде три радарни системи за противовъздушна отбрана , 12 военнотранспортни самолета C-130 Super Hercules и свързано оборудване на египетското правителство за общо 2,5 милиарда долара, съобщи Службата за сътрудничество и сигурност на Пентагона във вторник, която отговаря за доставката на военно оборудване и оръжия в чужбина по междуправителствени споразумения.

Според агенцията египетското правителство е „направило заявка за закупуване на 12 самолета C-130 Super Hercules“ с цялото спомагателно оборудване и техническа поддръжка, прогнозната цена на сделката ще бъде 2,2 милиарда долара. Освен това Египет се интересува от закупуване на три наземни радара SPS-48 на стойност $355 млн. Във вторник Държавният департамент на САЩ одобри съответните искания и уведоми Конгреса за решението.

Според изявлението „сделката ще подобри способността на Египет да устои на настоящите и бъдещите заплахи“ и „подкрепи външната политика и националната сигурност на Съединените щати“, като засили сигурността на основен съюзник, който „продължава да бъде важен стратегически партньор в Близкия изток“.

През ноември 2021 г. Съединените щати и Египет проведоха двустранни стратегически разговори във Вашингтон, които доведоха до взаимен ангажимент за сътрудничество в отбраната, по-специално за борба с тероризма и сигурност на границите. Страните също така потвърдиха желанието си да осигурят стабилност в Близкия изток.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ планират да засилят стратегическия диалог с Египет, да увеличат честотата на кръговете на двустранните преговори. На 26 април 2022 г. се навършват 100 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани