Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай настоява САЩ да не се намесва в Зимните олимпийски игри

[post-views]
Китай настоява САЩ да не се намесва в Зимните олимпийски игри

Министърът на външните работи Ван И отправи искане към държавния секретар на САЩ Антони Блинкен за ненамеса на САЩ в Зимните олимпийски игри, съобщава AP. Това е станало в телефонен разговор.

САЩ вече обявиха бойкот на Олимпийските игри, които ще се проведат в Пекин следващия месец, като този бойкот ще се изрази в отказ да се изпрати официална делегация на откриването на световното състезание, както се прави по традиция. Бойкотът е мотивиран като протест срещу задържането на милион мюсюлмански уйгури в северозападния регион Синдзян и нарушаване на човешките права в Китай.

Въпреки недоволството на Китай от решението на американските власти, това няма да засегне участието на американски спортисти.

„САЩ непрекъснато изразяват грешни думи и действия към Китай, предизвиквайки нови конфликти в отношенията между двете страни“, каза Ван И.

Пекин освен това протестира срещу призивите на Държавния департамент на САЩ да изтегли служителите на посолството и консулствата в Китай поради затягането на ограниченията. Още повече, Китай настоява за прекратяване на подкрепата на САЩ за самоуправляващия се Тайван.

Говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян заявява, че Китай има пълна готовност за справяне с всякакви чуждестранни провокации и ситуации в Азиатско-тихоокеанския регион, възникнали по време на Олимпиадата, се посочва още от AP.

Принципната позиция на САЩ заявява непризнаване претенциите от страна на Китай по отношение на стратегическото Южнокитайско море и запазване военното си присъствие в региона.

В изявление на Държавния департамент се посочва, че са обменени мнения за управление на стратегическия риск, здравната сигурност и изменението на климата, без да се посочват Олимпийските игри или Тайван, подчертава AP.

След телефонното обаждане е назначен Никълъс Бърнс за нов посланик на САЩ в Китай – позиция, която е незаета повече от година.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани