Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН иска президентът на Иран да се разследва за политическите убийства през 1988 г

[post-views]
ООН иска президентът на Иран да се разследва за политическите убийства през 1988 г

Специалният докладчик на ООН по правата на човека в Иран призова за независимо разследване на твърденията за екзекуции на хиляди политически затворници по държавна поръчка през 1988 г. и ролята, изиграна от новоизбрания президент Ебрахим Раиси като заместник-прокурор на Техеран по това време, съобщава „Ройтерс“.

Джавайд Рехман заяви, че през годините неговият офис е събирал доказателства по случая, които е готов да сподели, ако Съветът на ООН по правата на човека или друг орган започне безпристрастно разследване.

Той призна, че е обезпокоен от информацията, че някои „масови гробове“ се унищожават като част от продължаващо прикриване извършените престъпления.

Мисля, че е време и е много важно сега, когато г-н Раиси е президент, да започнем да разследваме случилото се през 1988 г. и ролята на хората, заяви Рехман от Лондон, където преподава ислямско и международно право.

Според него разследването е в интерес на Иран и може да осигури спокойствието на много семейства.

В противен случай ще имаме много сериозни опасения относно този президент и ролята, която той е изиграл в тези екзекуции, подчерта Рехман.

Срещу консервативния съдия и настоящ президент на Иран Ебрахим Раиси са наложени санкции от страна на САЩ заради твърденията на Вашингтон и активисти, че той е участвал като един от четиримата съдии, наблюдавали убийствата през 1988 г.

В доклад от 2018 г. „Амнести интернешънъл“ изчисли броя на екзекутираните на около 5000, пояснявайки, че „реалният брой може да бъде по-голям“.

На въпрос дали е замесен в убийствата, самият Раиси отговори: „Ако съдия, прокурор е защитил сигурността на хората, той трябва да бъде похвален. Гордея се, че защитавах човешките права на всяка позиция, която съм заемал досега“.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани