Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и НАТО няма да отстъпят по основните искания на Москва

[post-views]
Подкрепата на Китай за Русия е в разрез с интересите на САЩ, заяви Антъни Блинкън

Съединените щати и НАТО няма да отстъпят по основните искания на Москва за изход от кризата около Украйна. Предадените на Москва писмени отговори от Вашингтон на поисканите правно обвързващи гаранции за сигурността на Русия е съгласуван с европейските съюзници и отразява притесненията им, заяви държавният секретар Антъни Блинкън.

Позициите на Съединените щати и на НАТО по заявените от Русия претенции към евентуално бъдещо членство на Украйна в НАТО са съгласувани и потвърждават продължаването на политиката на отворени врати.

„Всяка страна трябва да запази суверенното си право на самостоятелно решение за гарантиране на националната си сигурност“, посочи генералният секретар Йенс Столтенберг. Той и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън подчертаха готовността си да изслушат руската страна:

„Очаквам да се срещна в близките дни с руския външен министър Сергей Лавров“, обяви Блинкън.

„Американският отговор на руските претенции засяга осигуряването на прозрачност в разположението на войските в Украйна“, подчерта още държавният секретар и увери, че в случай на ескалация Вашингтон ще вземе мерки срещу нарушения в енергийните доставки в глобален план:

„Предприемаме стъпки срещу прекъсването на глобалните енергийни доставки, в случай че Русия реши да превърне природния си газ в оръжие, като ореже още повече доставките си за Европа. Водим разговор с правителства и големи производители по целия свят за увеличаване на производствения им капацитет. Правим това, за да смекчим евентуален ценови шок и да гарантираме енергийната сигурност, независимо какво ще предприеме Москва“ – обясни Блинкън.

Киев е доволен от отговора на САЩ, стана ясно от публикация на украинския външен министър Дмитро Кулеба в Туитър.

„Видяхме писмения отговор на Съединените щати, преди да бъде предаден на Русия. Няма възражения от украинска страна“, написа той.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани