Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Русия: Ракетно-ядрена криза е неизбежна без гаранции

[post-views]
В Русия: Ракетно-ядрена криза е неизбежна без гаранции

Русия заяви в четвъртък, че ракетно-ядрената криза между Москва и Вашингтон е неизбежна без мерки за гарантиране на сдържаност и предвидимост, съобщават „Ройтерс“ и ТАСС.

Забележката на служителя на външното министерство Владимир Ермаков дойде ден след като Съединените щати и НАТО официално отговориха на руските предложения за сигурност по начини, за които Кремъл каза, че не отговорят на ключовите им опасения, но оставят отворена възможността за по-нататъшен диалог.

Ермаков каза, че НАТО е в състояние бързо да разположи ядрени оръжия, които да могат да нанасят удари по стратегически цели в Русия.

„Продължаваме да настояваме, че е приоритет да се постигне принципно разбиране, че проблемите в тази област трябва да бъдат спешно решени. В противен случай нови „ракетни кризи“ са неизбежни“, каза той.

Пакетът за сигурност на Русия, представен през декември, включваше предложение тя и Западът да се въздържат от разполагане на ядрени ракети с малък или среден обсег (INF), които могат да ударят териториите на другия.

Ермаков каза, че Москва смята, че САЩ се подготвят за разполагане на ракети с малък или среден обсег в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

„Настояваме, че „съвместните ядрени мисии“ на НАТО трябва незабавно да бъдат прекратени, всички американски ядрени оръжия да бъдат върнати в Съединените щати и инфраструктурата, която им позволява да осигури бързо разполагане, да бъде ликвидирана“, каза Ермаков.

Москва, която е събрала десетки хиляди войници близо до Украйна, предупреди за възможен „военно-технически“ отговор, ако исканията й не бъдат взети сериозно, заплаха, която според някои наблюдатели може да включва разполагане на ракети.

Разгръщането на наземни ракети по INF бе забранено съгласно американско-съветския пакт за контрол на въоръженията от 1987 г., но Вашингтон излезе от договора през 2019 г., обвинявайки Москва, че го нарушава, твърдение, което Русия отрече.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани