Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда руско-украинската криза

[post-views]
Украйна връща миротворците си от ООН, за да защитават родината си

Съветът за сигурност на ООН се събира в Ню Йорк заради руско-украинската кризата. Срещата се повежда по молба на САЩ, които съвместно със партньорите си в НАТО търсят начин да откажат Русия от евентуално нападение срещу Украйна. Междувременно Москва поиска нови обяснения от Алианса, както и правни гаранции, че сигурността на Пакта няма да е за сметка на Русия.

За САЩ извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН е шанс за Русия да даде обяснение за действията си, в частност струпването на десетки хиляди войници и техника по границата с Украйна. Москва продължава с опитите да дестабилизира съседката си, което е явна заплаха за глобалната сигурност и мир, заяви американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфилд.

За сега не е ясно дали насрочена за по-късно днес среща в Ню Йорк ще се проведе, след като Русия намекна, че може да използва правото си на вето, за да блокира американската инициатива.

Седмица, след като САЩ и НАТО писмено отхвърлиха условията на Русия, а именно блокирането на членството на Украйна в пакта, както и изтеглянето Алианса от Източната Европа, Москва продължава да търси разяснение за твърдия отказ.

Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия:

„Искаме добри, честни отношения на взаимно и равноправно уважение със САЩ, както и с всяка друга страна по света.“

Междувременно САЩ и Великобритания обявиха, че са готови с нов списък от санкции срещу Русия в случай на нападение срещу Украйна.

Наред с газопровода „Северен поток-2“, Вашингтон и Лондон планират да накажат руския банков сектор, което със сигурност ще доведе до  негативни последици за руската икономика.

Отделно САЩ и Великобритания не изключват и отпускането на допълнилна военна помощ за Украйна, с която страната да може да се защити от бъдеще руска агресия.

Независимо от твърденията на Москва, че не планира да напада западната си съседка, струпване на десетки хиляди войни и техника по границата, както провеждане на мащабни военни учения, подклаждат опасенията на Запада, за истинските намерения на руската федерация.

Заради бързо растящото напрежение миналата седмица НАТО обяви, че изпрати допълнително кораби и самолети, с които да подсили източния си фланг, в случай на нова руско-украинска война.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани