Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Външният министър на РСМ обяви, че следващото заседание на историческата комисия ще бъде на 28 февруари

[post-views]
Външният министър на РСМ обяви, че следващото заседание на историческата комисия ще бъде на 28 февруари

Външният министър на РС Македония Буяр Османи смята, че не е настъпил момента за съвместно официално честване на Гоце Делчев. По думите му, за разлика от съгласието са съвместното честване на пет други исторически личности, включително светите братя Кирил и Методий и Климент Охридски, случаят с Гоце Делчев не е такъв.

„Гоце Делчев все още е в процес на разговори в Историческата комисия, което означава, че той не подлежи на това официално съвместно честване, защото все още имаме различни тълкувания относно ролята на тази важна личност за нас”, подчерта Османи пред агенция МИА, цитиран от БГНЕС.

По думите му общото честване на Гоце може да се случи, след като историческата комисия между двете страни излезе с общо становище за ролята му и предложи честването на правителствата.

Той отбеляза още, че „различията не винаги трябва да се разглеждат като негативни за отношенията между двете страни, защото все пак историята е такава, че мултиперспективността е позволена и понякога тя е предпочитана в интерпретации на различни исторически личности и събития”. Той изрази също надежда, че въпреки различните тълкувания Историческата комисия ще бъде насърчена да разгледа общото значението на фактите и събития, което ще създаде мост за сътрудничество между двете страни.

Османи каза, че следващото заседание на двустранната Историческа комисия ще е на 28 февруари.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани