Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран: Спирането на санкции от САЩ е „добра, но недостатъчна“ стъпка

[post-views]
Иран: най-видните учени и държавни служители, ликвидирани от 2010 г. досега

Съединените щати обявиха, че спират прилагането на санкции срещу гражданската ядрена програма на Иран. В Техеран определиха тази стъпка като „добра, но недостатъчна“.

Решението на Вашингтон идва в момент, когато преговорите за възобновяване на ядрената сделка, денонсирана от предишната американска администрация, навлизат в напреднала фаза.

Година откакто Джо Байдън влезе в Белия дом, Иран продължава да трупа ядрено гориво, което може да бъде използвано за атомна бомба.

Спирането на санкциите срещу цивилната ядрена програма, обявено снощи, ще позволи на иранската страна да се върне към ограниченията, съблюдавани до 2018 година, например в количествата на обогатения уран, съхранявани в страната.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс подчерта, че Вашингтон няма да смекчи общите санкции срещу иранската икономика, докато Техеран не започне да изпълнява отново Съвместния всеобхватен план за действие.

Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян подчерта, че демонстрацията на „добра воля“ от страна на Вашингтон засега е само на хартия. И настоя отново за гаранции – правни, политически и икономически – че Съединените щати няма отново да скъсат една бъдеща ядрена сделка, както направи Доналд Тръмп преди четири години.

Секретарят на иранския Върховен съвет за национална сигурност Али Шамхани изтъкна, че за да се стигне до споразумение, Иран трябва да получи „реални, ефективни и проверими икономически облаги“.

Германия, Франция и Великобритания призоваха властите в Иран да се възползват от отмяната на американските санкции върху иранската цивилна ядрена програма.

В съвместно изявление на трите европейски държави се казва, че снощното решение на Вашингтон за санкциите ще улесни техническите преговори за възобновяване на Съвместния всеобхватен план за действие, гарантиращ, че Техеран няма да се сдобие с атомно оръжие.

Русия също приветства частичната отмяна на санкции като „стъпка в правилната посока“, но иранският външен министър я определи като „недостатъчна“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани