Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг: България е ангажиран съюзник в НАТО

[post-views]
Кирил Петков: Българска делегация заминава за Киев

Българският министър-председател Кирил Петков е провел видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата са обсъдили актуалните развития, свързани с продължаващото струпване на руски войски по границата с Украйна. Общото мнение е било, че дипломатическите усилия за намаляване на напрежението трябва да продължат, но в същото време НАТО трябва да бъде готова за евентуално влошаване на ситуацията.

Йенс Столтенберг написа в „Туитър“, че е провел съществен разговор с премиера Кирил Петков по повод на струпването на руски войски на границата с Украйна и влиянието им върху европейската сигурност. Столтенберг определя България като „ангажиран съюзник на Алианса, който дава своя принос за колективната отбрана“.

Петков е информирал генералния секретар за решението на правителството да допринесе за колективната отбрана чрез изграждане на българска батальонна бойна група с възможност за попълване на дефицитите от страни членки при необходимост. В хода на разговора отново е бил потвърден водещият принцип в НАТО – всяко решение трябва да е подкрепено от обществото и правителството в съответната страна членка. Към момента Алиансът е изразил само намерения за разполагане на допълнителни военни части в България. Нашата страна не е изрично спомената в изразеното от президента на САЩ Джо Байдън желание да изпрати допълнителни американски бойни части в Европа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани