Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинската армия тренира водене на бойни действия в градска среда в района на Чернобил

[post-views]
Кметът на Киев иска разгръщане на системите за териториална отбрана на столицата

Украинската армия започна учения за водене на бойни действия в населени места. Ученията се водят в района около ядрената централа в Чернобил, като целта на украинската армия е да се подготви за евентуална руска инвазия, предаде ДПА.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски

заяви, че това е първото по рода си широкомащабно военно учение в забранения за достъп район. Видео, разпространено от вътрешното министерство, показа тренировки на стрелба с минохвъргачи в град Припят, който е необитаем от ядрената авария в Чернобил през 1986 г. Обучението включваше и спасяване на ранени и обезвреждане на мини.

Русия разположи над 100 000 военни по границата си с Украйна. Това предизвика страхове, че Кремъл планира инвазия, но Москва отрича всякакви подобни намерения.

Според Украйна един от възможните сценарии е руско нападение от север през територията на Беларус. Ако това стане, украинската армия ще трябва да се подготви за боеве в засегнатия от радиацията от ядрената катастрофа район на Чернобил. Украинската столица Киев е на по-малко от 70 километра от забранената зона около Припят и на малко над 80 километра от беларуската граница.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани