Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Делегация на САЩ в Европа координира потенциални санкции срещу Русия

[post-views]
Сенатът на САЩ сочи Русия за „спонсор на тероризма“

Делегация от високопоставени американски представители е в Европа тази седмица, за да обсъди координирането на потенциални санкции и мерки за контрол на експорта, които САЩ и техните съюзници биха могли да предприемат, в случай че Русия нахлуе в Украйна, заяви днес пред Ройтерс служител на администрацията на президента Джо Байдън.

Делегацията, която включва представители на министерствата на финансите и на търговията, както и на Държавния департамент, ще пътува до Великобритания, Франция, Белгия и Германия, за да се срещне с колеги, каза цитираният източник. Това става в момент, когато САЩ подготвят наказателни действия срещу Русия, ако нейни войски навлязат в Украйна.

Русия е разположила повече от 100 000 войници в близост до украинските граници, но отрича да планира инвазия.

В допълнение към обсъждането на действията, които трябва да бъдат предприети в случай на нахлуване, официалните лица ще се съсредоточат върху това как страните ще предприемат такива действия, включително с какви пълномощия разполагат и дали трябва да приемат ново законодателство, заяви длъжностното лице.

Съветникът в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан предупреди вчера, че руският президент Владимир Путин може да нареди нападение срещу Украйна в рамките на дни или седмици.

Съединените щати, заедно със своите съюзници, заплашиха с мащабни икономически санкции Русия, ако тя нападне. Наказателните мерки биха могли да включват финансови санкции, както и мерки за контрол на износа.

В неделя заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо заяви, че всякакви санкции ще засегнат силно Путин и руския елит, като се има предвид зависимостта им от Европа, която е най-големият търговски партньор на Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани