Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дуда: НАТО трябва да засили военното присъствие по целия си източен фланг

[post-views]
Полша забрани вноса на руски въглища

НАТО трябва да засили военното присъствие по целия си източен фланг, заяви полският президент Анджей Дуда на съвместен брифинг с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел. Той допълни, че силите там трябва да бъдат колкото е възможно по-многонационални.

Полският президент даде за пример своята страна, която в момента има бойци в Латвия и Румъния. Той настоя решенията за изпращане на военнослужещи да бъдат вземани не от отделните страни членки, а на ниво НАТО. От своя страна, Столтенберг каза, че Алиансът обсъжда изпращането на допълнителни бойни групи в Югоизточната част на Пакта.

Президентът Дуда изрази мнение, че на предстоящата среща на върха на Алианса в Мадрид през юни трябва да бъдат поканени и ръководителите на Украйна и Грузия.

Столтенберг определи съвместното изявление на Русия и Китай като „опит да се отрече правото на суверенни страни да правят собствен избор“.

Той припомни, че за първи път Китай се присъединява към призива на Русия Пактът да спре да приема нови членове.

 „Политиката ни на отворени врати е исторически успешна и донесе свобода и сигурност в Европа. Трябва да зачитаме суверенните решения, а не да се връщаме във времената на сфери на влияние, когато големите сили казваха на другите какво могат и какво не могат да правят“, каза той.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани