Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО отправи към Русия нова покана за мирни преговори

[post-views]
Столтенберг потвърди, че Зеленски е поканен на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправи днес към Москва нова покана за преговори за постигане на мирен изход от напрежението, свързано с Украйна.

Повтарям поканата към Москва за добронамерени преговори в Съвета НАТО-Русия. Готови сме да изслушаме тревогите на руската страна, но тя трябва да потърси политическо решение със съюзниците, добави той на пресконференция след среща с полския президент Анджей Дуда в централата на алианса в Брюксел.

По неговите думи скоро се очаква руските военни в Беларус да достигнат 30 000, като по границата с Украйна са струпани още стотина хиляди руски бойци. Столтенберг посочи, че това са най-мащабните подобни действия в района от края на Студената война. Той определи тези действия толкова близо до границите на НАТО като неоправдани и непрозрачни.

Обмисляме разполагане на допълнителни батальони по югоизточния фланг, все още решения не са приети, уточни Столтенберг. Той отбеляза, че алиансът е повишил бойната готовност на силите за бързо реагиране от 40 000 бойци и обсъжда дългосрочни решения. Продължаваме да търсим мирно решение. Докато сме единни, можем да каним Русия на диалог, диалогът с Русия е още по-важен за намиране на политическо решение, заяви генералният секретар.

Полският президент Дуда съобщи, че е поставил въпроса за свикване на заседания на НАТО с Грузия и с Украйна. По неговите думи подобно действие би било израз на съпричастност с двете бивши съветски републики, които се стремят да се присъединят към алианса въпреки възраженията на Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани