Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фон дер Лайен: Цените на газа в ЕС могат да останат високи за известно време

[post-views]
Фон дер Лайен: ЕС и САЩ ще обсъдят доставките на американски втечнен газ през следващите месеци

Председателската на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че цените на газа в ЕС могат да останат високи за известно време. На конференция, организирана от германски медии в Брюксел, тя подчерта, че има все повече признаци за използването на газовите доставки от страна на Русия като средство за политически натиск. 

Фон дер Лайен определи като „странен“ факта, че „Газпром“ не проявява интерес за увеличаване на доставките на синьото гориво за Европа, въпреки рекордните му цени и огромното търсене. Цените достигнаха рекордни нива през последните месеци, а наличността на газ в складовете на ЕС е с 10 на сто по-ниска в сравнение с обичайните нива по това време на годината.

Председателката на Еврокомисията припомни, че Общността изгражда партньорство за енергийна сигурност със Съединените щати, най-вече за доставки на втечнен газ.

Днес във Вашингтон се провежда енергиен съвет САЩ-ЕС, като там са върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисарят за енергетиката Кадри Симпсън.

Миналата седмица официален представител на ЕС определи перспективите за увеличаване на доставките на втечнен газ оттам като „добри“, а януари – като рекорден месец за тях.

Общността води преговори също с Норвегия, Катар и Азербайджан. В момента ЕС внася от Русия 40 на сто от горивото в енергийния си микс, 39 на сто идва от Норвегия, а останалата част се запълва от втечнен газ.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани