Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия обвини САЩ, че подкрепят преразглеждането на Минските споразумения

[post-views]
Русия предупреди САЩ, че при провокации на НАТО ще отговори с всички налични средства

Русия обвини Съединените щати, че подкрепят преразглеждането на Минските споразумения. Според официална Москва това може да доведе до провал на мирния процес в Югоизточна Украйна.

Повод за руските обвинения стана изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън, според когото Минските споразумения могат да бъдат изпълнени, ако бъде определена тяхната последователност.

„Странно е, че в Съединените щати се опитват да намерят последователност в документ, в който ясно епосочена последователността на стъпките на всички страни. Няма какво да я търсят! Трябва да се прочете! Всичко е написано – какво, защо и как“, заяви на редовния си седмичен брифинг говорителят на руското министерство на външните работи МарияЗахарова. Тя припомни, че тази седмица се навършват седем години от подписването на минския Комплекс от мерки и обвини Украйна, че отказва да го изпълни.

Преди седем години страните в конфликта се договориха за спазване на режима на прекратяване на огъня, изтегляне на силите от линията на съприкосновение, предоставяне на особен статут на Донбас в състава на Украйна, а на неговите жители – амнистия и конституционна реформа с акцент върху децентрализацията, възстановяването на социално-икономическите връзки и обмяната на задържани лица. За съжаление нищо от това не беше изпълнено.

Захарова призова да бъде прекратено изкуственото нагнетяване на напрежение около Украйна и да бъдат предприети реални стъпки към деескалация на основата на минския Комплекс от мерки.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани