Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Един връх – една цел

[post-views]
Един връх – една цел

Полковник Димитър Кацаров сдаде длъжността командир на 101-ви алпийски полк на своя заместник подполковник  Стефан Димов

Слънчев зимен ден, синьо безоблачно небе над Смолян – такъв бе паметният 4 февруари за 101-ви полк. На тази дата дългогодишният командир на алпийското формирование полковник Димитър Кацаров се раздели с армията и увеличи състава на запасните офицери. А длъжността му ще изпълнява неговият досегашен заместник подполковник Стефан Димов.

Ритуалът в района на полка бе тържествен, но и малко тъжен. Пред строя на алпийците началникът на отдел „Личен състав” на командването на СВ полковник Димитър Никифоров прочете необходимите за случая заповеди на министъра на отбраната. Разделям се с изключително уважение към военнослужещите и цивилните служители от полка и като институция –  със Сухопътните войски, в които премина цялата ми служба. Излизам с чувство на удовлетворение от армията, каза прочувствено полковник Димитър Кацаров. И благодари на всички командири и началници за това, което са направили за формированието в Смолян.

101-ви алпийски полк предоставя на КСВ уникални способности. Той е едно от малкото формирования, в което личният състав е нараснал два пъти. А това се дължи на увереността и борбеността на полковник Кацаров. Той има изключителен подход към хората, който води до успехите. Формированието е в изключително добра кондиция, това е доказано във всички учения, във всяко едно международно участие, заяви заместник-началникът на щаба на СВ полковник Стоян Стоянов. И увери подполковник Стефан Димов, че това, което е необходимо за доразвиване на формированието, ще бъде направено. А той има един блестящ пример за стил, метод и работа в съвременните условия.

Чувствам голямата отговорност, тъй като летвата е поставена високо и ще е добре, ако я вдигнем още по-високо, за да продължим традицията на полка в същия дух, отговорно и всеотдайно да изпълняваме поставените задачи. Пътят досега не е бил лесен, няма и да стане по-лесен, посочи в словото си подполковник Димов. И отбеляза, че няма да има проблеми, ако офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители и в бъдеще са мотивирани и отговорни както досега.  Накрая припомни логото на полка „Един връх – една цел”. И завърши с думите – продължаваме напред и нагоре.

Извършен бе ритуалът по сдаване и приемане на бойното знаме. Състоя се инспекторско изпитване и след него формированията от полка преминаха в тържествен марш.

Още през следващите дни пред алпийците започваха поредните изпитания. Предстояха тактически учения на алпийските роти с командири капитаните Борислав Семерджиев и Светослав Колев, както и на минохвъргачната батарея с командир капитан Асен Христов. Ротата с командир капитан Николай Соколов пък започваше своя зимен курс по алпийска подготовка. В същото време  бе планирана конференция за учението „Стоманен страж-22” на 4-ти артилерийски полк през май на полигон „Корен”, в което алпийците ще участват като опозиционни сили. Предстоеше и конференция за КЩУ на 101-ви полк през юни.

И с всички тези събития започваше първата седмица на изпълняващия длъжността командир на 101-ви полк подполковник Стефан Димов. Той е роден на 11 май 1977 г. в Хасково. Завършил е ВВОУ „Васил Левски” през

2001 г. със специалност „Мотострелкови войски”. Във военното формирование в Смолян е бил командир на взвод, заместник-командир на рота, началник-щаб на полк и заместник-командир на полк.

След ритуала в алпийското формирование във Военния клуб в Смолян се състоя тържество по повод на раздялата на полковник Кацаров с полка и армията. Той бе награден със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на СВ. Наградите връчиха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и заместник-началникът на щаба на СВ полковник Стоян Стоянов. Прочетени бяха поздравителни адреси от Румен Радев – президент на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и от кмета на Смолян Николай Мелемов. Приветствия поднесоха Пловдивският митрополит Николай, областният управител на област Смолян Емил Хумчев и други гости. На тържеството бяха още командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, командири на военни формирования, представители на държавната и местна власт. Неочаквана и приятна изненада за гостите бяха изпълненията на легендарната певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани