Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайван заяви, че следи внимателно действията на Китай около кризата с Украйна

[post-views]
Властите на Тайван заявиха, че са засекли 45 китайски самолета близо до острова

Тайван следи внимателно обстановката в протока, отделящ острова от Китай, и повишава равнището си на готовност да реагира на случващото се около Украйна, обяви тайванското правителство. То обаче добави, че двата случая Тайван и Украйна са много различни, предаде Ройтерс.

Тайванското президентство заяви, че военните продължават да засилват операциите си за наблюдение, и допълни, че регионалният мир и стабилност „са обща отговорност на всички страни“.

„Всички военни части продължават да следят внимателно обстановката около Украйна и движенията в Тайванския проток, продължават да засилват съвместното събиране на разузнавателни данни и наблюдението, както и постепенно да повишават равнището на бойна готовност в отговор на най-различни признаци и заплахи, за да са в състояние да реагират ефективно съобразно ситуацията“, добави президентството.

През последните две години, Китай, който смята Тайван за своя територия, повиши военната си активност край територията на самоуправляващия се остров, макар че от Тайпе не са съобщавали за някакви необичайни маневри на китайски сили през последните дни на фона на покачилото се напрежение около Украйна.

Тайванското президентство добави, че ситуацията в Тайванския проток е „коренно различна“ от тази около Украйна, и призова хората да не се подвеждат от фалшива информация.

То посочи, че кризата около Украйна е била използвана, за да започне да циркулира фалшива информация, чиято цел е била да понижи духа в Тайван, но президентството не даде повече подробности.

Миналия месец тайванският президент Цай Ингвен създаде работна група за Украйна към Съвета за национална сигурност, която да следи събитията там и за възможното им отражение върху тайванската сигурност.

Цай е изразявала „съпричастност“ с положението на Украйна заради военната заплаха, пред която е изправен островът от страна на Китай, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани