Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шолц и Путин се обявиха за прилагане на минските споразумения

[post-views]
Путин е казал на Шолц, че линията на Запада по отношение на Украйна „е деструктивна“, съобщи Кремъл

Кризата в Украйна трябва да бъде преодоляна чрез прилагането на минските споразумения. Около това становище се обявиха след тричасови преговори в Кремъл руският президент Владимир Путин и германският канцлер Олаф Шолц.

Очаквано напрежението по руско-украинската граница беше сред основните теми на преговорите. Попитан дали може категорично да изключи нападение срещу Украйна и как ще се развива ситуацията занапред, Владимир Путин отговори така:

„По план. От какво ще зависи планът? От реалната обстановка на терен. Кой може да каже как ще се развива реалната обстановка? Засега никой. Това не зависи само от нас. Но ние ще се стремим да се договаряме с нашите партньори по въпросите, които бяха поставен от нас за решаването им по дипломатически път“, посочи Путин, имайки предвид трите основни искания на Русия: НАТО да спре разширяването си на изток, да изтегли военната с инфраструктура на позициите от 1997г. И да не разполага ударни оръжейни системи в близост до руските граници.

Канцлерът Шолц призова за спешна деескалация и определи съобщението за изтегляне на руски войски от граничните райони като „добър знак“.

„За нас, немците, а и за всички европейци, е ясно, че трайна сигурност може да бъде постигната не срещу, а само със Русия. Искам също да кажа следното – за моето поколение една война в Европа е немислима. Трябва да се погрижим да остане така. Задача на всички държавни ръководители е да предотвратят военна ескалация“.

Друга тема на днешните преговори в Кремъл беше бъдещето на газопровода “Северен поток 2”. Президентът Путин подчерта, че проектът е изцяло икономически и увери, че Русия е готова да продължи транзита на синьо гориво през Украйна:

„Готови сме да продължим газовите доставки през Украйна даже след 2024г., когато изтича действащият договор за транзит през тази страна. Естествено, ако има търсене от страна на европейските вносители и това бъде рентабилно“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани