Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран: Ядрената сделка се превърна в куха черупка

[post-views]
Ирански съд разпореди САЩ да изплатят обезщетение от 4,3 млрд. долара за убити ядрени учени

Ядрената сделка от 2015 г. между Иран и световните сили се превърна в „куха черупка“. Това написа в Туитър секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран, съобщава „Ройтерс“.

„Съединените щати и Европа не успяха да изпълнят задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие (т.нар. ядрена сделка – бел.ред.). Сега сделката се превърна в куха черупка за Иран по отношение на икономическата сфера и отмяната на санкциите. Няма да има преговори извън ядреното споразумение с една неотстъпчива Америка и една пасивна Европа“, подчерта Али Шамхани.

Иран и световните сили в момента са във Виена в опит да възобновят ядреното споразумение, което бившият американски президент Доналд Тръмп напусна през 2018 г., налагайки тежки санкции на иранската икономика.

Преди дни иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян заяви по време на разговор с Жозеп Борел от ЕС, че липсата на сериозна воля от страна на Запада за постигане на добро и надеждно споразумение във Виена е довела до ненужно удължаване на преговорите.

Целта на подновените преговори е САЩ да се върнат към ядрената сделка, сключена между Иран и международните посредници през от 2015 г., а Техеран да започне отново да спазва ангажиментите си по него. Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението с аргумента, че Иран нарушава условията по него.

От април досега САЩ и Иран проведоха във Виена осем кръга непреки преговори, насочени към възобновяване на действието на пакта за отмяна на санкциите срещу Техеран, при което иранската страна трябва да спазва ограниченията върху ядрената й програма.

Докато от Държавния департамент на САЩ твърдят, че преговорите навлизат във „финалната си част“, ирански служители посочват, че част от исканията им за премахване на санкциите не са били взети под внимание при преговорите във Виена.

И двете държави казват, че чакат окончателно политическо решение от другата страна за възобновяване на ядрената сделка.

Русия е готова да отговори, ако правителството на Великобритания реши да й наложи нови санкции. За това предупреди руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от TeleTrader.

Ако този закон влезе в сила, не се съмнявам, че нашият парламент ще има всички основания и като цяло ще е необходимо ние също да приемем подобен закон срещу онези, които се опитват да градят кариера и да трупат рейтинг и популярност по пътя на русофобията, заяви той на пресконференция в Москва.

Дипломатът отбеляза, че Русия се надява други западни страни да не подкрепят опитите на Обединеното кралство да започне нова вълна от „антируски санкции“.

Припомняме, преди дни Великобритания прие закон за по-широки санкции срещу Русия.

Обединеното кралство вече може да налага санкции на руския бизнес, както и на лица от широк кръг икономически и стратегически важни сектори, от химическата, отбранителната и нефтено-газовата индустрия, от областта на информационните и комуникационни технологии и в областта на финансовите услуги.

От британското правителство предупредиха, че занапред наказателните мерки може да засегнат не само тези, които са пряко свързани с дестабилизирането на Украйна, но и всяка руска държавна институция или бизнес от стратегическо значение за руските власти, за техните собственици и ръководители.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани