Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО може да изпрати нови бойни групи в Източна Европа

[post-views]
НАТО може да изпрати нови бойни групи в Източна Европа

Стефан Янев взе участие в среща на министрите на отбраната на Алианса

НАТО ще реши до няколко седмици дали да създаде и изпрати нови бойни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. До такова мнение са стигнали министрите на отбраната на страните членки, които проведоха двудневна среща в Брюксел. Едно от взетите от тях решения е разработване на варианти с цел по-голямо засилване на капацитета за възпиране и отбрана от страна на НАТО. Столтенберг приветства решението на Франция да оглави такава бойна група в Румъния.

Министрите на отбраната от НАТО разпространиха декларация, в която призовават Русия да избере пътя на дипломацията и да изтегли незабавно войските си от Украйна съгласно своите международни задължения. В изявлението се съдържа предупреждение, че страните членки строго се придържат към чл. 5 и са готови да се защитават взаимно при необходимост. Държавите членки заявиха еднозначна

Left to right: Stefan Yanev (Minister of Defence, Bulgaria) and Dragomir Zakov (Permanent Representative to NATO, Bulgaria)

поддръжка за двупистовия подход към Русия

Те се ангажираха да продължи диалогът на ниво НАТО–Русия, като същевременно се предприемат реални действия за възпиране от агресивни действия спрямо Алианса.

Изразена беше решителност да не се допускат компромиси с основните принципи на Алианса, в това число суверенното право на всички съюзници да предприемат мерки и да развиват с общи усилия своите способности за защита в рамките на колективната отбрана.

По време на срещата се е събрала и Групата за ядрено планиране на Алианса. Тя има същите правомощия по отношение на ядрената политика като Северноатлантическия съвет. Министрите са обсъдили модернизирането на ядрените арсенали на Русия и Китай, както и риска от разпространението на атомно оръжие.

В срещата взе участие и българският министър на отбраната Стефан Янев, който заяви, че основен фокус на дейността на оглавяваното от него ведомство са повишаване на капацитета, готовността и оперативната съвместимост на българските Въоръжени сили в сътрудничество със съюзниците. В отговор на въпрос на журналисти той разясни, че решението на НАТО за разполагането на бойни групи на територията на източния фланг в България ще бъде направено с български подразделения под българско командване и с участието на сили от страните – членки на Алианса.

В отговор на въпрос за това

какво представлява т.нар. бойна група

министърът на отбраната Стефан Янев разясни: „Това е събиране на подразделения от Сухопътните войски в една група за съвместна тренировка на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната, няма такива задачи и тренира само по отбранителна тематика. Целта е повишаване на готовността на всички подразделения, които участват в този тип учения, и повишаване на оперативната съвместимост“. Бойната група ще бъде общо между 700 и 1000 военнослужещи, като броят им ще варира в зависимост от елементите, които се отработват.

Детайлите по сформирането й се уточняват, като със съюзниците се комуникира на двустранно ниво и се координират с НАТО. Сроковете, в които ще се създаде, са от порядъка на два до три месеца докъм юни.

През втория ден от форума се проведе заседание на Северноатлантическия съвет с участието на министрите на отбраната на Грузия и Украйна. По време на заседанието съюзниците потвърдиха политическата подкрепа към двете държави, обсъдиха практическото сътрудничество с тях, реформите в сектор Отбрана и мерките за тяхна подкрепа. В своето изказване

министър Янев потвърди подкрепата на България към Украйна и Грузия

и за тяхната териториална цялост и суверенитета в международно признатите граници.

Форумът приключи с неформална сесия с участието на Върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и на министрите на отбраната на Швеция и Финландия. Съюзниците обсъдиха сътрудничество между организациите и как то да бъде допълнено и задълбочено в области като устойчивостта, иновационните технологии и въздействието на климатичните промени върху сигурността. В своето изказване в рамките на сесията министър Стефан Янев подчерта необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и НАТО, като се отчита необходимостта от допълване на техните функции. Той изрази надежда за скорошното подписване на третата съвместна декларация НАТО–ЕС.

В рамките на форума министърът на отбраната Стефан Янев проведе среща с Пол Саверьо – директор по отбранителното планиране от Международния секретариат на НАТО. Освен това Стефан Янев проведе и кратки двустранни срещи със своите колеги от Испания, Северна Македония и Гърция. Завършилата среща на министрите на отбраната на страните – членки на НАТО, демонстрира единството на Съюза в период на сериозни предизвикателства и заплахи за сигурността в глобален мащаб. Отново беше деклариран ясно отбранителният характер на НАТО и основната му мисия за запазване на мира и осигуряването на сигурността на държавите членки. В този контекст са и приетите решения за усилване на източния фланг на Алианса.

Най-ново

Единична публикация

Избрани