Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран иска незабавна размяна на затворници със САЩ

[post-views]
Напрежение и в Оманския залив, САЩ призоваха Иран да освободи задържания танкер

Иран е готов да размени затворници със Съединените щати. Това обяви иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян по време на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава „Ройтерс“.

Той предупреди, че Западът ще бъде виновен, ако преговорите за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. се провалят.

„Вярваме, че размяната на затворници е хуманитарен въпрос, несвързан с ядреното споразумение. Можем да го направим незабавно“, посочи той.

Ако ядрените преговори между Техеран и световните сили във Виена се провалят, западните сили ще бъдат отговорни за това, защото ние искаме добра сделка, подчерта дипломатът.

Запитан дали Техеран е готов да проведе директни преговори с Вашингтон, Амирабдолахян се въздържа да изключи подобна възможност и заяви: „Трябва да видим осезаеми стъпки на добра воля от страна на Вашингтон, като например освобождаване на замразените активи на Иран в чужбина“.

Целта на подновените преговори е САЩ да се върнат към ядрената сделка, сключена между Иран и международните посредници през от 2015 г., а Техеран да започне отново да спазва ангажиментите си по него. Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението с аргумента, че Иран нарушава условията по него.

От април досега САЩ и Иран проведоха във Виена осем кръга непреки преговори, насочени към възобновяване на действието на пакта за отмяна на санкциите срещу Техеран, при което иранската страна трябва да спазва ограниченията върху ядрената й програма.

Докато от Държавния департамент на САЩ твърдят, че преговорите навлизат във „финалната си част“, ирански служители посочват, че част от исканията им за премахване на санкциите не са били взети под внимание при преговорите във Виена.

И двете държави казват, че чакат окончателно политическо решение от другата страна за възобновяване на ядрената сделка.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани