Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британската кралица Елизабет Втора e с Covid-19

[post-views]
Британската кралица Елизабет Втора e с Covid-19

Британската кралица Елизабет Втора е с положителен тест за Covid-19, съобщиха от Бъкингамския дворец. Симптомите са леки и монархът ще продължава да изпълнява задълженията си на облекчен режим през следващата седмица в двореца Уиндзор. 

В изявлението на Бъкингамския дворец се казва, че Елизабет Втора ще продължава да бъде под медицинско наблюдение и ще спазва всички необходими разпоредби. 95-годишната кралица бе в контакт с най-големия си син и престолонаследник принц Чарлз, който даде положителна проба миналата седмица. 

Неговата съпруга Камила Паркър-Боулс също бе заразена. Впоследствие стана ясно, че два дни по-рано Чарлз се е срещал с кралицата, което предизвика притеснения за здравето ѝ сред британците. По това време обаче тя не прояви симптоми, а по-късно проведе присъствена среща с висши военни.

Съобщено бе, че няколко души в двореца Уиндзор, където живее кралицата, са имали положителни тестове. 

Премиерът Борис Джонсън пожела в „Туитър“ бързо възстановяване на монарха. Подобни пожелания бяха отправени и от много  други министри и политици. Новината за заразяването идва седмици след като на 6 февруари Елизабет Втора отбеляза 70 години от възкачването си на трона. Тя получи първата си доза ваксина през януари 2021 година и, доколкото е известно, впоследствие е получила също втора и бустерна доза.

Кралското семейство разполага с екип от лекари, оглавяван от личния лекар на Елизабет Втора сър Хю Томас, който е консултант в лондонската болница „Сейнт Мери“ и професор по гастроинтестинална генетика в лондонския Имперски колеж. 

От следващата седмица е планирано отпадане на задължителното самоизолиране в случай на заразяване с Covid-19 в Англия.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани