Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пандемията от коронавируса – обзор за периода от 19 до 25 февруари

[post-views]
Япония обмисля да предложи четвърта доза ковид ваксина на гражданите

Тази седмица Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че броят на новите случаи на коронавирус по света е намалял с 21 процента. Това е третата поред седмица, в която инфекциите от КОВИД-19 бележат спад в световен мащаб.

Намалява и броят на смъртните случаи, сочат данните на СЗО. Те са спаднали с 8 процента до 67 хиляди починали. Това е първата седмица от януари насам, когато се отчита спад на жертвите на болестта.

Единственият регион, където случаите на КОВИД-19 се увеличават, е Западно-тихоокеанският. Там се регистрира скок на новозаразените от 29 процента. Навсякъде другаде броят на инфекциите бележи значителен спад, посочва СЗО.

Омикрон остава преобладаващият вариант на коронавируса в световен мащаб, отчита организацията. Той отговаря за 99 процента от новите инфекции според данните от секвенирането, изпратени до най-голямата база данни за вируса в света. На Делта варианта се дължат под един процент от новозаразените през седмицата.

Специалисти от Южна Африка съобщиха, че подвариантът BA.2 на Омикрон изглежда, че е по-силно заразен от „основния“ BA.1, но не предизвиква по-тежко протичане на болестта.

ЕВРОПА

ГЕРМАНИЯ

В края на миналата седмица германският министърът на здравеопазването Карл Лаутербах каза, че правителството планира през следващия месец преди великденските празници да облекчи ограниченията за пътуване, наложени заради КОВИД-19. Промените трябва да влязат в сила на 4 март.

Според информация на в. „Нойе Оснабрюкер“ германското правителство подготвя законопроект, който предвижда за високорискови държави да се считат само тези, в които има по-опасен вариант на коронавируса от Омикрон – например Делта вариантът. Съгласно промените задълженията за регистрация и карантина трябва да бъдат отменени за пътниците, които пристигат от страни, засегнати от варианта Омикрон.

Омикрон вариантът обаче се отрази сериозно на германската икономика. В понеделник агенция Блумбърг съобщи, че според доклад на Бундесбанк Германия може би е изпаднала във втората си рецесия от началото на пандемията, тъй като вариантът Омикрон е довел до рекорден брой нови инфекции, в резултат на което икономическата активност в страната е намаляла. Бундесбанк прогнозира, че производството в най-голямата европейска икономика може да намалее значително през първото тримесечие, след като вече се сви с 0,7 процента през последните три месеца на миналата година.

Въпреки това германците виждат и някои добри страни на пандемията, свързани с дисциплинирането на потребителското им поведение.  В сряда ДПА разпространи данни от изсзледване на общественото мнение, извършено от базирания в Хамбург институт за изследване на бъдещето „Опашовски”. Шейсет процента от анкетираните споделят, че по време на пандемията са станали по-умерени и по-спокойни когато харчат пари и че не им липсва нищо.  

ФРАНЦИЯ

Във вторник френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви, че през следващите три седмици Франция може да отмени ваксинационните пропуски.

Той обясни, че това зависи от няколко фактора. Броят на пациентите с коронавирус трябва да спадне до около 1500. Репродуктивното число (броят на хората, които заразява един заразен) трябва да се задържи под 1 за продължителен период от време, а честотата на заболеваемост (броят положителни случаи на 100 000 души седмично) трябва да спадне до около 300-500 максимум.

Веран добави, че Омикрон вариантът не трябва да се приема с лека ръка, тъй като броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, остава висок.

Междувременно френската фармацевтична компания „Санофи” съобщи, че разработената от нея ваксина, съвместно с британската компания Джи Ес Кей, е дала добри резултати и че ще поиска разрешение за прилагането й от регулаторните органи в ЕС и САЩ, след като приключи третата фаза на изпитанията, предаде телевизия „Франс 24”. Досега изследванията показват 100-процентова ефективност срещу тежко протичане на заболяването и хоспитализация и намаляване на всички симптоми на коронавируса от 50 процента. 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

След като стана ясно, че бюджетът на Великобритания през миналия месец отчита излишък за първи път от началото на пандемията, в началото на седмицата британският премиер Борис Джонсън представи пред Камарата на общините (долната камара на британския парламент) план за премахване на всички ограничения срещу разпространението на коронавируса.

Вчера ограниченията в Англия бяха официално отменени.  Хората там вече не са законово задължени да се самоизолират при положителен тест за заболяването, но властите препоръчват те да останат по домовете си и да избягват контакти в продължение на поне пет дни. Отменя се и помощта от 500 паунда за карантинирани лица с ниски доходи. Жителите на Лондон, които пътуват с градски транспорт, вече не са задължени да носят предпазни маски.

Освен това от първи април в Англия отпадат и ковид сертификатите, с изключение за лица, които пристигат от чужбина, а ПСР тестовете, както и бързите антигенни тестове, ще останат безплатни само за определени групи хора.

Шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че през следващия месец в Шотландия също ще бъдат облекчени много от мерките срещу коронавируса, като подобни действия ще предприемат и властите в Уелс и Северна Ирландия, предаде Би Би Си.

ИТАЛИЯ

В сряда италианският премиер Марио Драги заяви, че на 31 март правителството ще обяви край на извънредното положение в страната. То беше обявено в Италия на 31 януари 2020 г., но след като през последните седмици инфекциите и смъртните случаи от коронавируса значително намаляха, бизнесът започна да оказва все по-силен натиск върху правителството да отмени ограничителните мерки. Драги съобщи, че т.нар. „зелен пропуск”, който се изисква за посещението на много обществени места в страната, постепенно ще бъде премахнат. „Ще продължим да следим отблизо ситуацията около пандемията и ще имаме готовност да предприемем незабавни действия, в случай на избухване на нови огнища. Целта ни обаче е да се върнем към нормалния си начин на живот възможно най-бързо”, каза още Драги, цитиран от Ройтерс.  

СЕВЕРНА АМЕРИКА

САЩ

Според данни на в. „Ню Йорк Таймс“ през последните две седмици броят на заразените с коронавирус и на хоспитализациите в САЩ е намалял съответно със 67 и 38 процента.

Губернаторите на няколко щата, сред които Ню Йорк, Калифорния, Масачузетс, Ню Джърси и др., отмениха отчасти задължението за носене на маски на някои места.

В четвъртък губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви план за облекчаване на мерките в щата, който е базиран на идеята, че страната навлиза в ендемичен стадий и вирусът вече не представлява значителна заплаха в някои райони.

Американски компании, сред които и „Майкрософт“, също обявиха планове за повторно отваряне на своите обекти и помолиха служителите си да се върнат на работа в офисите. Амазон съобщи, че няма да изисква от напълно ваксинираните си служители да носят маски, предаде в. „Уолстрийт джърнъл”.

 КАНАДА

В сряда канадският премиер Джъстин Трюдо отмени извънредните правомощия на полицията, след като властите сложиха край на граничните блокади на противници на мерките срещу КОВИД-19, както и на окупацията на центъра на столицата Отава. Протестът на превозвачите затвори редица пропускателни пунктове на границата между Канада и САЩ и окупира ключови зони от столицата Отава в продължение на три седмици.

Трюдо въведе извънредните полицейски правомощия миналата седмица, а парламентът ги потвърди в понеделник.

„Ситуацията вече не е извънредна, затова федералното правителство ще прекрати използването на извънредния закон“, каза Трюдо, цитиран от Асошиейтед прес.

Граничните пунктове вече са отворени, а улиците около канадския парламент са спокойни.

АЗИЯ

Въпреки политиката на „динамичен нулев режим” в Китай, случаите на коронавирус отбелязаха ръст. В сряда властите съобщиха за 90 случая на местно предаване на болестта със симптоми за последните 24 часа, като 10 от тях бяха в Пекин. Ден по-рано бяха отчетени 59 новозаразени. Това е най-големият ръст на коронавируса на дневна база, отчитан в китайската столица от 29 януари насам. 

В сряда новите случаи на коронавирус в Хонконг също достигнаха рекордния брой от 8674 за денонощие, което е най-големият дневен ръст в специалния административен регион досега. Същевременно в града тече масирана подхотовка за тестване на всичките му 7,4 милиона жители. Вчера властите в Хонконг въведоха  изискването за ваксинационен паспорт за достъп до супермаркети, молове, ресторанти и други обществени места. Освен това носенето на маски на открито става задължително.

ИЗРАЕЛ

В неделя израелският премиер Нафтали Бенет  каза, че от първи март страната ще бъде отворена за всички туристи, независимо от това дали са  ваксинирани срещу коронавирус. В момента чужденците, които влизат в Израел, задължително трябва да са ваксинирани. „Наблюдаваме постоянен спад  при заболеваемостта“,  заяви Бенет, цитиран от Ройтерс и допълни, че е време Израел да премахне ограничение, което „наложи първи в света“.

АВСТРАЛИЯ

От понеделник  Австралия, която от близо две години беше затворила границите си, отново започна да посреща туристи. Пристигащите чужденци, които са преминали през пълна ваксинация, вече не трябва да се самоизолират. Лицата с по-малко от две дози ваксина обаче ще трябва да представят доказателство, че са освободени от ваксинация и да се самоизолират съгласно изискванията на съответния щат или територия.

Австралия има най-високото равнище на ваксинация срещу коронавирус в света (над 94 на сто от жителите над 16-годишна възраст имат поне 2 дози ваксина) и продължително време се придържаше към политика за „нулев ковид”.

Повечето от общо 2,7-те милиона случая на коронавирус в Австралия бяха регистрирани след появата на варианта Омикрон в края на ноември миналата година, но през последните седмици новите инфекции значително намаляха.   

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани