Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг: САЩ и Европа заедно срещу руската заплаха

[post-views]

Той добави, че алиансът „не иска война”

САЩ и Европа трябва „наистина да стоят заедно” срещу руската военна агресия и „заплашителна реторика”, изтъкна ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, добавяйки, че алиансът „не иска война”.

„НАТО не иска война с Русия, ние не търсим конфронтация“, каза той в неделя пред BBC World. „Ние сме отбранителен съюз, но трябва да сме сигурни, че няма място за неразбиране и грешни преценки за способността ни да се защитаваме и защитаваме съюзниците. НАТО ще разположи своите сили за бързо реагиране за първи път, за да подсили източния си фланг пред лицето на руската инвазия в Украйна. САЩ и Европа „трябва наистина да застанат заедно… както срещу агресивните действия на Русия срещу Украйна, така и срещу заплашващата реторика на Москва. Точно това правим, като засилваме военното присъствие на НАТО на изток“, увери Столтенберг.

Лидерът на НАТО посочи, че Русия „извършва пълномащабна военна инвазия срещу суверенна, мирна нация“ и „няма съмнение”, че отговорният за това е президентът Владимир Путин.

Това е най-новият ход от страна на НАТО за укрепване на отбраната си, след като съюзници, оглавявани от САЩ, изпратиха хиляди войници към източните страни, докато Кремъл се придвижваше към Украйна. Но „главната отговорност и основна задача” на НАТО остава предотвратяването на атака срещу страна-членка. Украйна е високо ценен партньор, ние ги подкрепяме, но Украйна не е обхваната от същия тип сигурност, абсолютна сигурност… която важи за съюзниците в НАТО“, изтъкна накрая Столтенберг.

Източник: nova.bg

Избрани