Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Майстора – летописец на три войни

[post-views]
Майстора – летописец на три войни

Уникална изложба на Софийска градска художествена галерия беше открита през седмицата от директора й Аделина Филева, която е и неин куратор. Художникът на хубавите девойки от с. Шишковци, Кюстендилско, Владимир Димитров–Майстора е бил летописец на три войни като доброволец и като военен художник: на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Някои от творбите на Майстора в изложбата „Войната! И полуде светът…” ще видим за първи път.

Останалите върху платната и хартията много обикновени войници и техните командири, които извършват подвизите си в боя в защита на България, създават контурите на обобщения  образ на защитника на Отечеството през трите войни. В първата зала на галерията виждаме войната през очите на художници, тръгнали с войниците по пътищата им – на Ярослав Вешин, назначен в самото Министерство на войната, на Антон Митов и скулптора Иван Лазаров. В следващата са творбите на Майстора, а там зрителите могат да видят и военни филми от тези години.

Много от творбите са от колекцията на Националния военноисторически музей, а специално за вестника неговата директорка доц. д-р Соня Пенкова заяви: „Участието на Военноисторическия музей в партньорство със СГХГ в тази изложба е част от нашата дългосрочна политика за представяне на наследството с военен профил, което притежаваме – този път в контекста на две значими годишнини: тази от Балканската война и от рождението на Владимир Димитров–Майстора. Притежаваме огромно богатство като институция. И тук показваме друг поглед към войната”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани