Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън изпраща експерти по отбраната в Тайван

[post-views]
Байдън обясни неуспешните си дебати с Тръмп с умората от посещения в чужбина

Американският президент Джо Байдън изпраща експерти по отбраната в Тайван, предава Агенция Ройтерс. Това е жест на добра воля от странат на САЩ.

В момента Тайван е доста по-бдителен от обичайното. Съществуват реални притеснения, че Китай може да атакува острова и да го анексира. Китай провъзгласи острова за свой и обяви намеренията си да го върне под собствен контрол.

Един от експертите, които ще заминат за Тайван е Майк Мълън. Той е бивш председател на Обединения комитет на началник-щабовете. Към неговия екип ще се присъединят Мишел Флурной и Меган О“Съливан. Те имат солиден военен опит по време на мандатите на Джордж Буш и Барак Обама.

Евън Медейрос и Майк Грийн бивши директори на Съвета за национална сигурност за Азия също ще посетят Тайван. По този начин те ще демонстрират подкрепата си към островната страна.

По време на престоя си там американските експерти ще се срещнат с президента на страната, както и с други висши държавници.

От правителството на САЩ не споменават, дали визитата е провокирана от атаката на Русия срещу Украйна. САЩ обяви, че ще счете всеки опит за посегателство срещу суверенитета на Тайван, като заплаха за сигурността в Западния Тих океан.

От както Владимир Путин и Си Дзинпин станаха стратегически партньори, контриращи САЩ, Китай се въздържа да критикува Русия.

Въпреки ,че няма дипломатическа връзка с Тайпе, САЩ ще продължи да ще продължи политиката започната от Тръмп, за сближаване с Тайван.

Руското нападение над Украйна породи опасения, че Китай може да стори същото с Тайван. Китайският посланик във Вашингтон обяви, че е възможно да се стигне до въоръжен конфликт между Китай и САЩ, ако САЩ продължава да окуража независимостта на Тайван.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани