Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изследванията казват истината за пораженията на сърцето

[post-views]
Изследванията казват истината за пораженията на сърцето

Изследванията казват истината за пораженията на сърцето

Пациентът трябва да търси правилният за своята болка лекар, казва полк. проф. д-р Ивайло Даскалов, началник на Клиника „Кардиология” във ВМА

През годините на пандемия и екипът на Клиниката „Кардиология” на ВМА придобива нов опит. „Научихме доста неща, а и доста неща има да се донаучават”, казва началникът на клиниката полковник проф. д-р Ивайло Даскалов, д.м. Той разделя това време на „преди” и „след” появата на ваксините. Защото във втория период сред заразените с вируса на COVID-19 има и ваксинирани, чиито симптоми се оказват различни – с много по-лека клинична форма на боледуване или почти без симптоми. За разлика от тази при неваксинираните пациенти, която разлика медицинската практика доказва.

Пандемията се появява остро в живота и на екипа на кардиолозите във ВМА, които в медицински аспект се налага да се учат „в ход”. Но ги подлага и на организационни изпитания заради необичайно голямото заболяване от вируса на COVID-19. И необходимостта от медицинското обслужване на много повече пациенти едновременно. А в няколкото пандемични вълни се усъвършенстват и протоколите на поведение в логистиката.

Успоредно с това „се задава” предизвикателството на т.нар. пост COVID синдром и в кардиологията. Който всеки пациент преживява с индивидуални особености. Известно е, че пост COVID синдромът предизвиква оплаквания, изразени от различни органи и системи на пациента, които продължават след острата фаза на болестта на COVID-19, казва д-р Даскалов. И след пневмония например, излекувана за до 3–4 седмици, оплакванията продължават.

В медицинските публикации се описват две възможни форми на този синдром. Ако оплакванията са до 3 месеца, това се определя като ранен пост COVID синдром, което е и по-често срещаната форма. Но необичайно дългото продължаване на симптомите например година след преболедуването на острата фаза на пневмонията това вече се определя като персистиращ или дълъг пост COVID, лонг COVID синдром, разяснява кардиологът. Което е необичайно срещано при пациентите.

Симптомите

Те са в различни органи и системи, дори и непряко ангажиращи дихателната система, където е острата фаза на болестта – пневмонията. Най-често са продължаваща кашлица, лесна умора, задух. Тези симптоми често са свързани и със сърцето, със сърдечносъдовата система.

„В клиниката нерядко постъпват и пациенти с ритъмни и проводни нарушения на сърдечната дейност”, казва проф. Даскалов. Това са т.нар. прескачания на сърцето, екстрасистоли, или новопоявила се аритмия, предсърдно мъждене, аритмичен или забавен сърдечен пулс. Но се появява и неконтролирана артериална хипертония, както и най-честите оплаквания – умора, задух, отоци по крайниците като проява на сърдечна недостатъчност.

Пациентите могат да се оплакват и от страна на нервната система: изтръпване на крайниците, мравучкане, лош сън, прояви на депресия, замайване и световъртеж, дори нестабилна походка. Срещат се и психологични оплаквания и от страна на гастроинтестиналния, стомашно-чревния тракт, както и дерматологични от страна на кожата, от бъбреците и пикочо-отделителната система. Пост COVID синдромът показва пъстра клинична картина и затова консултирането на пациента изисква според оплакванията той да бъде насочен към конкретен специалист според спецификата им.

Най-честите оплаквания

Проф. Даскалов казва, че в клиниката по кардиология най-често идват пациенти с лесна умора, задух, високо кръвно налягане, прескачане на сърцето, аритмия, бавен сърдечен пулс. Прави им се електрокардиограма, специализирани изследвания, 24 часа поставяне на холтер, ехокардиография и лабораторни изследвания. И реално се очертава широк диапазон от структурни промени в сърцето до само функционални нарушения без структурно увреждане, т.е. оплаквания, но без структурна база за тях.

Но и при субективни усещания за дискомфорт в сърдечната област бързо трябва да се търси кардиолог. Д-р Даскалов потвърждава, че пост COVID синдромът отваря широко ветрило от симптоми, включително и психически с депресия, тревога, безсъние, които могат да доведат и до функционални промени от страна на сърцето. Може да има оплаквания и без органична основа за това. Но без изследвания, които да докажат липсата на структурна промяна в сърцето, никой не може да е сигурен за реалното си здраве.

Защото в доста висок процент, който е между 15 и 25% от случаите, които колегите на проф. Даскалов наблюдават в клиниката, се установяват данни за преболедуван в острата фаза възпалителен процес, засягащ и сърцето заедно с белите дробове като съпътстващ миокардит със или без перикардит (възпаление на сърцето заедно с неговата торбичка). В такива случаи оплакванията от прескачане, сърцебиене, бавен пулс лекарите свързват повече със структурното увреждане на сърцето при преболедуване от COVID-19, т.е. с обективни промени. В такива случаи освен обичайните се провежда и специализирано изследване на сърцето – висшата степен на диагностика: ядрено-магнитен резонанс. Той доказва най-фините структурни изменения в сърдечния мускул, знак за преболедуван миокардит. А успоредно с диагностиката върви и лечението.

Тенденции

Сред големия поток от световната медицинска информация проф. Ивайло Даскалов отделя като най-интересна тенденцията на отшумяване на самата пандемия. А в  диагностиката и лечението в практиката си Кардиологичната клиника на ВМА работи по световни стандарти. Новостите в лечението на коронавирусната инфекция са не толкова в лечението на сърцето и сърдечно-съдовата система, колкото в това на основния засегнат при COVID-19 орган – белите дробове. Но има категорични доказателства, че коронавирусната инфекция стимулира образуването на тромби в кръвоносните съдове навсякъде в организма. Затова и средно тежките и тежките форми на заболяването се лекуват и задължително с противосъсирващи лекарства, антикоагуланти. Но съпътстващите заболявания на пациента решават колко да е приемът им за всяко лечение, предупреждава д-р Даскалов. Пациент не се лекува по телефона или чрез интернет, казва той.

Практиката в кардиологичната клиника показва, че пациентите с пост COVID синдром са константна, постоянна бройка – около 30–35% от броя на преболедувалите COVID инфекцията, като жените доминират, казва проф. Даскалов.

По отношението на сърцето обаче има пълен обрат в информацията в световните медицински среди. В началото на пандемията се приема, че сърцето не се засяга и са редки описаните случаи на възпалителни болести на този орган. Но с времето информацията се обръща на 180 градуса: Няма как белите дробове да са с пневмония в тежка форма, без сърцето да е засегнато от възпалително заболяване. Което и практиката на кардиолозите във ВМА доказва. Отворен остава теоретичният въпрос дали вирусът попада директно в сърцето. Важното е, че миокардитът е с доброкачествено протичане с изключение при мълниеносното и тежкото протичане на вирусната инфекция. Но описаните в медицинската литература като средно тежки форми са категорично с доброкачествено протичане и излекуващи се форми.

На въпроса ни: Дали всяко възпаление в организма се отразява на сърцето, кардиологът проф. Даскалов отговаря, че трябва просто да сме ангажирани към здравето си и конкретно – към сърдечното си здраве. Лесно можем да го разрушим, трудно – да го възстановим. Макар добрата новина да е, че в повечето случаи специалистите кардиолози го възстановяват.

Пациентите могат да разчитат на квалифицирана помощ, стига да я търсят целенасочено, стриктни към своето здраве, казва началникът на Кардиологичната клиника на ВМА. Много неща могат да се разрушат в едно сърце, а симптомите са различни, обяснява той. Един симптом може да е знак за различни сърдечни заболявания. Както гръдната болка може да е симптом и на извънсърдечни заболявания.

Затова медицината се учи дълго време, в най-различни специалности, казва проф. д-р Ивайло Даскалов. Учи се дори цял живот. Затова, когато ти е зле, просто отиваш при общ специалист, а той те насочва към по-тесен. Докато се намери правилният за твоята болка лекар…

Най-ново

Единична публикация

Избрани