Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конфликтът в Украйна: В навечерието на мирните преговори Русия поднови въздушните удари

[post-views]
САЩ съобщават тази седмица за покупка на ПВО-системи за Киев

Конфликтът в Украйна навлезе в петия си ден. Съобщения за боеве идват от много части на страната. Столицата Киев осъмна със сирените на противовъздушната отбрана, след като руската армия поднови въздушните удари срещу града. Под обстрел е вторият по големина украински град Харков. Интензивни боеве се водят в източните и южните части на страната. На фона на военните действия Беларус се подготвя за първата среща между представителите на Украйна и Русия в опит да бъде договорено примирие.

Жителите на Киев осъмнаха под сирените на противовъздушната отбрана и интензивни боеве в околностите на града. Съобщения  за силни експлозии идват от Харков. В същото време руската армия напредва от изток и юг, като през последните командването обяви, че е превзело крайбрежният град Бердянск, на Азовско море.

Конфликтът има опасност да се разрасне, след като украинските служби твърдят, че Беларус също се включва в руската военна операция, след като Минск даде зелената светлина за разполагането на руски ядрени оръжия на територията си. Новината дойде часове, след като руският президент Владимир Путин нареди на военните си да поставят ядрения арсенал на страната в „специална бойна готовност“. Ход, който предизвика широк отзвук по цял свят и беше остро осъден от международната общност.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски в телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън, е посочил, че следващите 24 часа ще са решителни за развръзката на конфликта.

Зеленски подчертал, че макар и да не очаква насрочените за днес преговори с руската страна в Беларус да доведат до нещо, все пак се е съгласил на тях, защото според него, трябва да се даде шанс на всеки опит да се сложи край на конфликта.

Заради руската операция в Украйна ООН свика специална генерална асамблея със всичките си 193 държави членки, които ще имат възможност да изразят позициите си за случващото се. Решение, което Русия се опита да блокира използвайки правото си на вето.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани